25.2.13

Ιταλία: Προβάδισμα της Κεντροαριστεράς και εκτίναξη Γκρίλο δείχνουν τα πρώτα exit polls...

Προβάδισμα της τάξης των έξι έως οκτώ ποσοστιαιών μονάδων για την κεντροαριστερή συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δείχνουν τα πρώτα exit polls στην Ιταλία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Repubblica, και με βάση τα πρώτα exit polls της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, η...
Κεντροαριστερά υπό τον κ. Μπερσάνι συγκεντρώνει ποσοστό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 35 - 37%, η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29% - 31%, το αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο 19 - 21%, η κεντρώα συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι 8% - 10%, ενώ η αριστερή συμμαχία υπό τον Αντόνιο Ινγκρόια κινείται σε ποσοστά 2% - 3%.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa μεταδίδει ότι, με βάση τα exit polls του δικτύου Sky Italia, τα εκτιμώμενα ποσοστά για τη Βουλή των Αντιπροσώπων αγγίζουν για την κεντροαριστερά το 34.5%, για την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι το... 29%, για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το 19%, ενώ για το συνασπισμό Μόντι το 9,5%.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, τα προγνωστικά του ίδιου δικτύου δίνουν στην Κεντροαριστερά 37%, στην Κεντροδεξιά 31%, στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων 16.5%, ενώ στο Κέντρο του Μάριο Μόντι 9%.

Ιδαίτερα αμφίρροπη αναμένεται η μάχη μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της Γερουσίας.

Η Κεντροαριστερά του κ. Μπερσάνι εμφανίζεται με καθαρό προβάδισμα στη Σικελία και στην Καμπάνια, ενώ το μπλοκ του κ. Μπερλουσκόνι φαίνεται να προηγείται ξεκάθαρα στην επαρχία της Βένετο.

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης, να εξέλθουν από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.

Το ιταλικό εκλογικό σύστημα απαιτεί πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Μπερσάνι θα αναζητήσει κοινό τόπο για το σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμαχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Η Κεντροαριστερά έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες άρχισε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, ζητεί ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο

Ευφορία δημιούργησε στο ιταλικό χρηματιστήριο η δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, τα οποία δίνουν προβάδισμα έξι έως οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερή συμμαχία.

Ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται κατά 3% στις 16.725,68 μονάδες, από 16.706,06 μονάδες όπου βρισκόταν πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: