2.2.13

Ιστορική συμφωνία Google-Γαλλίας...

Γάλλοι εκδότες και ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ υπέγραψαν την Παρασκευή συμφωνία για την αποζημίωση των εκδοτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για... την προβολή του περιεχομένου των ιστοσελίδων τους από τη μηχανή αναζήτησης και το Google News.

Η Google θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για «τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο» βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει, επίσης, μια εμπορική συνεργασία που θα βοηθήσει την ανάπτυξη του Τύπου στο διαδίκτυο για να «αυξήσει τα έσοδα του από αυτό», διευκρίνισε στο AFP εκπρόσωπος της Google.

Για ένα «παγκόσμιας απήχησης γεγονός» έκανε λόγο ο Ολάντ που επισήμανε ακόμη ότι «τόσο στη μέθοδο—την αναζήτηση μιας συμφωνίας μεταξύ ενός μεγάλου παγκόσμιου ομίλου και του γαλλικού Τύπου—όσο και στο αποτέλεσμα, ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις στο μέλλον, είναι μια πηγή υπερηφάνειας για τη Γαλλία που μπόρεσε να επιτύχει τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο».

Οι Γάλλοι εκδότες εφημερίδων ζητούσαν από την Google να πληρώνει συγγενικά δικαιώματα, ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους. Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής ή του κινηματογράφου, επικρίνουν τις μηχανές αναζήτησης διότι αποκομίζουν κέρδη από διαφημίσεις απλώς με το να κάνουν αναφορά ή με το να παραπέμπουν στο δικό τους περιεχόμενο.

Ο πρόεδρος Ολάντ, που είχε δεχτεί στα τέλη Οκτωβρίου τον Έρικ Σμιτ, είχε ανακοινώσει τότε ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να «παρέμβει αν ήταν αναγκαίο» για να πληρώσει φόρο η Google, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου.

Στο Βέλγιο, μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μια εξαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Google και του Copiepresse, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βελγικών εφημερίδων.
Γενικότερα όμως εκδότες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Βραζιλία απειλούσαν να αφαιρέσουν το περιεχόμενό τους από το Google News λόγω της απώλειας κερδών ενώ και από την πλευρά της η Google απειλούσε να σταματήσει να καταλογογραφεί το περιεχόμενο των ενημερωτικών τόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: