7.2.13

Iνδία: Καταγγελίες για «εξευτελισμό» ανήλικων θυμάτων κακοποίησης...


Τεράστια έκταση του φαινομένου της σεξουαλικής βίας κατά παιδιών...
Ανήλικα θύματα σεξουαλικής βίας στην Ινδία αντιμετωπίζουν συχνά βίαιες και εξευτελιστικές συμπεριφορές από τις αστυνομικές αρχές στην Ινδία, σημειώνει σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRW).

Το παρατηρητήριο σημειώνει ότι...
οι κυβερνητικοί μηχανισμοί αποτροπής αντίστοιχων φαινομένων δεν είναι επαρκείς.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η σεξουαλικής κακοποίησης είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική στη χώρα, τόσο σε επίπεδο οικογένειας, όσο και σε επίπεδο σχολικών μονάδων και κέντρων φύλαξης.

Η ινδική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε επίσημο σχολιασμό του πορίσματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης, ωστόσο πρόκειται για πάγια τακτική απέναντι σε αντίστοιχες εκθέσεις.

Σε έρευνα η οποία είχε διεξαχθεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης το 2007, είχε αποδειχθεί ότι δύο στα τρία παιδιά στην Ινδία κακοποιούνταν σε επίπεδο φυσικής βίας, ενώ το 53% των 12.300 παιδιών τα οποία είχαν λάβει μέρος στην έρευνα είχαν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με άλλες εκθέσεις και έρευνες, περισσότερα από 7.200 παιδιά, πολλές φορές και νήπια, βιάζονται κάθε χρόνο στην Ινδία.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών θεωρούν βέβαιο ότι πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης δεν καταγγέλλονται.

Στην έκτασης 82 σελίδων αναφορά, η οποία δημοσιεύτηκε στο Νέο Δελχί την Πέμπτη, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι παιδιά τα οποία καταγγέλλουν με θάρρος τα όσα έχουν υποστεί, κακοποιούνται για δεύτερη φορά με τραυματικές ιατρικές εξετάσεις ή και με απαξιωτικές συμπεριφορές της αστυνομίας και άλλων αρχών, οι οποίες δυσπιστούν έναντι των καταγγελιών τους.

Το παρατηρητήριο καλεί την Ινδία να δημιουργήσει μηχανισμούς προστασίας μεταρρυθμίζοντας ταυτόχρονα το δικαστικό σύστημα, ώστε να εξασφαλισθεί η καταγγελία αλλά και η ποινική δίωξη κάθε περίπτωσης κακοποίησης ανηλίκου.

Τον Μάιο του 2012, το ινδικό κοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρό νόμο για την προστασία των παιδιών από σεξουαλικής φύσης αδικήματα.

Ακτιβιστές επιμένουν, ωστόσο, ότι απομένει η αλλαγή στην επικρατούσα συμπεριφορά των αρχών απέναντι σε αντίστοιχα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: