19.2.13

Le Monde:«Στήριξη Ολάντ στην Ελλάδα-Μήνυμα κατά της λιτότητας»

Στο μήνυμα στήριξης και ανάπτυξης που κόμισε ο Ολάντ στην Αθήνα αναφέρονται γαλλικά και αμερικανικά μέσα, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο σοσιαλιστής πρόεδρος επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την λιτότητα, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, παρότι είναι...
και ο ίδιος αντιμέτωπος με πιέσεις για περικοπές με στόχο την μείωση του ελλείμματος.


«Τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Παρίσι, η κυβέρνηση θέλει να αποστασιοποιηθεί από την λιτότητα» τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

«Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκεπτόταν την Αθήνα, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ο πρωθυπουργός του έμεινε στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών γύρω από τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Ωστόσο και οι δυο άνδρες κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά το μήνυμα που πρέπει να σταλεί. Παρότι η Γαλλία πρέπει να προχωρήσει σε νέα εξοικονόμηση προκειμένου να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι, οι κκ Ολάντ και Ερό αρνήθηκαν αμφότεροι την επιλογή της λιτότητας».

Η Μonde, όπως και πολλά άλλα γαλλικά μέσα εστίασαν σε αυτό που είπε ο Ολάντ κατά την σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα, ότι η Γαλλία δεν θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 0.8% το 2013.

«O Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Αθήνα την Τρίτη το πρωί, παραμονές μιας ημέρας διαδηλώσεων κατά της λιτότητας για να δείξει την εμπιστοσύνη του σε μια μελλοντική ανάκαμψη του πιο εύθραυστου μέλους της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που η Γαλλία πιέζεται να προσδιορίσει τα οικονομικά και μεταρρυθμιστικά της προγράμματα», γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έφθασε την Τρίτη στην Ελλάδα, για να εκφράσει την στήριξή του σε αυτή την χώρα που αντιμετωπίζει κρίση και να προωθήσει μια πολιτική ανάπτυξης, ενάντια στην ''δίχως τέλος λιτότητα'' την ώρα που η Γαλλία σχεδιάζει και η ίδια νέες οικονομίες για να μειώσει τα ελλείμματά της» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Στην πίεση που δέχεται ο Ολάντ για περαιτέρω περικοπές με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα αναφέρονται και οι Financial Times, ενώ η Wall Street Journal, τιτλοφορεί το άρθρο της: «Στήριξη στην Ελλάδα προσέφερε ο Ολάντ». Στο δημοσίευμά της επισημαίνει:

«Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε ένα μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια μιας χαμηλών τόνων, μονοήμερης επίσκεψης στην Αθήνα την Τρίτη, χαιρετίζοντας τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση και διαβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η χώρα ανήκει στην ευρωζώνη. Η πολιτική αυτή στήριξη προσφέρει την αναγκαία ενίσχυση προς την κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης που αντιμετωπίζει αυξανόμενη κοινωνική ένταση…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: