15.2.13

Tσίπρας: Είσαι μνημονιακότερος του μνημονίου (ΒΙΝΤΕΟ)...

Στουρνάρας: Είπαμε για το λάθος πριν το ΔΝΤ.
Άγριος καβγάς μεταξύ Στουρνάρα- Τσίπρα, στην βουλή, για το λάθος του ΔΝΤ...
«Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην Βουλή επαναλαμβάνοντας τα... αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του Ιουλίου προκειμένου να αντικρούσει την κριτική που του άσκησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται την παραδοχή του ΔΝΤ για τον λάθος πολλαπλασιαστή στον υπολογισμό της ύφεσης.

Ο υπουργός, εξήγησε ότι το θέμα του πολλαπλασιαστή το είχε θέσει ήδη από το καλοκαίρι με αποτέλεσμα « στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τους είπα ότι συμφωνώ με τους στόχους θεωρώ όμως ότι τα μέτρα που επιβάλλονται είναι παραπάνω από ότι χρειάζονται και έγινε δεκτό. Τον Ιούλιο λοιπόν πετύχαμε: κούρεμα χρέους, διόρθωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος καθώς τους είπαμε ότι η ύφεση εξελίσσεται χειρότερα από τις προβλέψεις και ζητήσαμε να προσαρμοστεί ανάλογα ο στόχος του ελλείμματος. Απαιτήσαμε και πήραμε ρήτρα θετικής απόκλισης ότι δηλαδή αν πάμε καλύτερα το 70% της καλυτέρευσης να δοθεί με μέτρα κοινωνικής ανακούφισης. Πήραμε 2 χρόνια παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή όταν πολλές πτέρυγες της βουλής έλεγαν ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Δεν περιμέναμε το ΔΝΤ να κάνει την παραδοχή για να κάνουμε διορθώσεις». Τόνισε ακόμα πως στο πρόσφατο γιούρογκρουπ ζήτησε κοινή δήλωση για την παραδοχή του λάθους στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης «αλλά δυστυχώς δεν την πήρα».

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον υπουργό «μνημονιακότερο του μνημονίου» και επισήμανε ότι «αυτά που μας λέτε τα έλεγε και ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έκρυβε τα στικάκια». Αναφορικά δε με το πρόσφατο γίουρογκρουπ είπε ότι «το θέμα το θέσατε όπως ο λαγός στο λιοντάρι που στο τέλος του απαντάει : “λέμε και καμιά αστειότητα για να περνά η ώρα”»!

Στουρνάρας «Η πολιτική βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ ραγίζει…»

Πάντως ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι παραμένει αισιόδοξος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επανέλαβε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων».

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «Η πολιτική βαβέλ που σχεδιάζει ραγίζει υπό το βάρος των πολυφωνιών των στελεχών του» και πως «δεν επιθυμεί γιατί δεν τον συμφέρει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και προσπαθεί να απαξιώσει τις θυσίες των πολιτών».

Υπερασπίστηκε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του κ. Γιώργο Μέργο τονίζοντας ότι «τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν με θανάσιμο τρόπο και υφίσταται την βία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ « και πρόσθεσε ότι «το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απάντηση του κ. Ολι Ρεν στον κ. Χουντή. Την διαστρέβλωσε. Πάτησε όμως σε νάρκη καθώς ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι ποτε δεν μίλησε για μείωση μισθών».

Αλ. Τσίπρας «έχετε παραδοθεί στην Μέρκελ»

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό λέγοντας ότι «Είστε μνημονιακότερος του μνημονίου αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει. Πως είναι δυνατόν να παραδέχονται το λάθος οι σκληρότεροι υποστηρικτές του μνημονίου και να μην το παραδέχεστε εσείς. Να το λένε κάποιοι εκ των δανειστών και όχι ο δανειζόμενος;» ενώ πυρά έστειλε και προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφέροντας ότι «Ο Σαμαράς ανέλαβε την υιοθεσία προγράμματος θα αναλάβει και την αποτυχία».

Τέλος, υποστήριξε ότι η δήλωση Μέργου αποτελεί «παραδοχή προθέσεων. Δώσατε σήμα στο ΣΕΒ ότι μετά το 2014 θα πέσουν και άλλο οι μισθοί. Η τραγωδία όμως είναι ότι η ανταγωνιστικότητα δεν θα αυξηθεί γιατί δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς γιατί έχουμε άνοδο του κόστους χρήματος και του κόστους ενέργειας. Η λύση είναι το αντίθετο απο όσα κάνετε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: