20.3.13

Παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Φιλαδέλφεια (της Αμερικής)...

By Αννα Γεωργούλη
Το απόγευμα της Κυριακής που μας πέρασε η Λεωφόρος του Μπέντζαμιν Φράνκλιν στη Φιλαδέλφεια γέμισε κόσμο αλλά και γαλανόλευκες σημαίες κατά τη διάρκεια παρέλασης που πραγματοποιήθηκε για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Ο τελετάρχης της παρέλασης και...
συντονιστής του Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος σε δηλώσεις που έκανε στον Εθνικό Κήρυκα (Ε.Κ.) αναφέρθηκε στην Ελλάδα και στο τι σημαίνουν όλα αυτά για την ομογένεια, “Ως Έλληνες, σ’ όλον τον κόσμο έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε την Πατρίδα μας. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να θυμίζουμε την ιστορία μας, να φυλάμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Να μην ξεχνάμε τη γλώσσα μας. Είναι ανάγκη να ξαναγεννηθούμε!”.

Στην εξέδρα των επισήμων παραβρέθηκαν επίσης ο Μητροπολίτης της Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας κ. Μάικλ Νάτερ, οι επίτιμοι τελετάρχες Κούλα Σοφιανού, γενική πρόξενος της Κύπρου και ο Δρ. Τζον Καστάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Temple University Health System. Επίσης, στην εξέδρα των επισήμων ήταν καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ Δημήτριος Ροζανίτης, ο πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής της παρέλασης Ευστάθιος Καραντώνης, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κοτρώτσος, Προϊστάμενος της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι.

Από τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του δημάρχου της Φιλαδέλφειας που έκανε λόγο για τον “αδελφικό λαό” της Ελλάδας, αλλά και για την επίσημη “Διακήρυξη” που έχει συνταχθεί και προβάλλει την Ελλάδα για τη προσφορά της στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, τη Φιλοσοφία, τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία. Επίσης ιδιαίτερης σημασίας ήταν η διέλευση του Συλλόγου των Κυπρίων Μείζονος Φιλαδέλφειας “Μακάριος ΙΙΙ”, ενώ η γενική πρόξενος Κούλα Σοφιανού αναφέρθηκε στον ηρωισμό των Ελλήνων του 1821 ο οποίος ενέπνευσε του αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. και θα συνεχίζει να εμπνέει και να θυμίζει σε όλους τη σημασία της ελευθερίας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν τα περισσότερα από τα ελληνικά απογευματινά σχολεία της Φιλαδέλφειας της Νότιας Νέας Ιερσέης και του Ντελαγουέαρ και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι. Έντονη ήταν επίσης η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων της Φιλαδέλφειας, ενώ μετά την παρέλαση ακολούθησε η καθιερωμένη γιορτή στην οποία συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων, σχολείων και κοινοτήτων.

Τέλος να πούμε πως την οργάνωση της εκδήλωσης είχε η σημαιοστολισμένη κοινότητα του Αγίου Δημητρίου το Απερ Ντάρμπι...


Δεν υπάρχουν σχόλια: