2.3.13

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κόντρα στις περικοπές σε 7 πόλεις...


Πανεκεπαιδευτικά συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας καλούν σήμερα Σάββατο 2 Μαρτίου το μεσημέρι 12 μ.μ.ο.. Ο κόσμος της εκπαίδευσης ξεσηκώνεται για την κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες, από τα σχολεία μέχρι τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που βουλιάζουν από...
τις περικοπές. Καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις καθηγητών (ΟΛΜΕ) και δασκάλων (ΔΟΕ) ύστερα από πρωτοβουλία τοπικών συλλόγων δασκάλων και ΕΛΜΕ.

Το τραγικό γεγονός με τους δυο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισα που έχασαν τη ζωή τους και τω υπόλοιπων τριών που χαροπαλεύουν ανέδειξε στο προσκήνιο τι πραγματικά σημαίνει το «τσεκούρι» τω περικοπών στα εισοδήματα καιν στην εκπαίδευση. Χιλιάδες σπουδαστές και φοιτητές αντιτίθενται στο σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 2 Μάρτη καλούν για συντονισμό και κλιμάκωση εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Η Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ (καθηγητές σχολείων) που έγινε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου υπερψήφισε την πρόταση για εβδομάδα δράσης και 48ωρη απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη.

Σε αυτή την κατεύθυνση και στην προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού των απεργιακών κινητοποιήσεων, έγινε σύσκεψη Ομοσπονδιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κάλεσε η ΟΛΜΕ χθες Παρασκευή 1 Μάρτη.

«Τα σχολεία πεινάνε και κρυώνουν. Χιλιάδες παιδιά περνούν τις πόρτες τους πεινασμένα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Εκατοντάδες σχολεία δεν έχουν ούτε δεκάρα στα ταμεία τους. Διεκδικούμε συσσίτια για τα παιδιά, πετρέλαιο και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία μας. Τα σχολεία χρειάζονται δάσκαλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές και όχι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις, αύξηση αριθμού των μαθητών στα τμήματα, αύξηση του διδακτικού ωραρίου και υποχρεωτικές μετακινήσεις. Αγωνιζόμαστε για μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά. Διεκδικούμε ίδρυση νέων νηπιαγωγείων ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες νηπίων/προνηπίων για φοίτηση», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι εκπαιδευτικοί που πήραν την πρωτοβουλία για τα συλλαλητήρια.

Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου Θύελλα για το σχέδιο "Αθηνά"

«Παλεύουμε για την ανατροπή του σχεδίου «Αθηνά», που προχωρά σε καταργήσεις τμημάτων, οδηγεί σε διάλυση το πανεπιστήμιο εναρμονίζοντάς το με τις ανάγκες της αγοράς και ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του. Τα σχολεία χρειάζονται δημοκρατία και όχι αξιολόγηση, απολύσεις, φόβο και υποταγή… Τα σχολεία χρειάζονται δωρεάν βιβλία και όχι σχέδια για άμεση ή σταδιακή κατάργηση της δωρεάν διανομής τους…Τα σχολεία είναι δημόσια ιδρύματα και όχι ιδιωτικές/κερδοσκοπικές επιχειρήσεις… Τα σχολεία πρέπει να αγκαλιάσουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα σχολεία χρειάζονται ελευθερία και όχι φασισμό, ρατσιστικές διακρίσεις και ναζιστικές απειλές», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Από Δασκάλους οι πρώτοι Σύλλογοι που κίνησαν το κάλεσμα ήταν οι Α΄ Αθηνών, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνδρου – Κέας – Κύθνου – Σερίφου «Θεόφιλος Καΐρης», Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», «Αριστοτέλης», «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής, Ικαρίας και Φούρνων, Καλλιθέας – Μοσχάτου, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορίνθου, «Κ. Σωτηρίου», Λαγκαδά, Λακεδαίμονος «ο Πλήθων», Μολάων «Γ. Ρίτσος», Ν. Αργοσαρωνικού, Ν. Ηρακλείου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος», Νίκαιας, Ν. Σμύρνης, «Παρθενώνας», Πειραιά «η Πρόοδος», Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, Χαϊδαρίου, Χανίων.

Από τις ΕΛΜΕ οι Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνας), Α’ Δυτικής Αθήνας (Περιστερίου), Άνω Λιοσίων - Ζεφυρίου – Φυλής, Β’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Ε’ Ανατολικής Αττικής, Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου, Λάρισας, Ν. Αθήνας. Καλούν και στηρίζουν επίσης η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Ωρομισθίων και Αναπληρωτών και το Συντονιστικό Νηπιαγωγών. ...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: