8.3.13

Ιερισσός: Δακρυγόνα και πολιτική ένταση (BINTEO).....

Σε τέσσερις προσαγωγές, που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησαν χθες οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για την επίθεση στις Σκουριές. Στις 11 π.μ. συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη στην εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να...
εκτονωθεί η κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οδηγείται προς ματαίωση. Μέχρι αργά το βράδυ αρκετοί πολίτες παρέμεναν στους δρόμους. Ένταση επικράτησε στην περιοχή, ενώ ακούγονταν καμπανοκρουσίες συναγερμού. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων ακόμα και μέσα σε σχολείο, γεγονός που διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας και ο υπουργός Παιδείας. Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή.



Στησυνάντηση έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστος Πάχτας.

Το βράδυ, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και δυνάμεων των ΜΑΤ, ολοκλήρωσαν τις έρευνες σε σπίτια επτά κατοίκων, οι οποίοι έχουν προσαχθεί, προκειμένου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δώσουν καταθέσεις, για την επίθεση που σημειώθηκε από άγνωστους στο εργοτάξιο των Σκουριών Χαλκιδικής τον περασμένο μήνα.
Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από την ξαφνική εμφάνιση ισχυρής αστυνομικής δύναμης και τη χρήση δακρυγόνων μέσα στο χωριό, ακόμη και μέσα σχολείο, εν ώρα λειτουργίας του, με τα παιδιά να λιποθυμούν, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, μιλώντας στον Σκάι, διέψευσε ότι έγινε ρίψη χημικών μέσα στο σχολείο, παρά μόνο στο μπλόκο των κατοίκων που εμπόδιζαν την αστυνομία να εισέλθει στο χωριό. Σε διάψευση των πληροφοριών περί επέμβασης των ΜΑΤ σε σχολεία προέβη και ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο υφυπουργός έδωσε και διευκρινίσεις για την κλήση 15χρονης μαθήτριας σε αστυνομικό τμήμα.

Τα επεισόδια στην Ιερισσό συζητήθηκαν και στη Βουλή, με αντιπαράθεση να σημειώνεται μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Να αποσυρθούν αμέσως τα ΜΑΤ από την περιοχή ζήτησε η αντιπολίτευση. Η ΝΔ επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει «καθεστώς ανομίας σε κανένα σημείο», το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και πρότεινε τοπικό δημοψήφισμα, ενώ η ΔΗΜΑΡ ζήτησε σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών.

Μαρτυρία

«Η κατάσταση στην περιοχή είναι Γάζα, και η αστυνομία μας συμπεριφέρεται όπως οι Ισραηλινοί στους Παλαιστίνιους. Ήρθαν πέντε κλούβες και πόσα ακόμη αυτοκίνητα, και με εισαγγελέα, ότι δήθεν θέλουν να κάνουν έρευνα για τους δράστες της επίθεσης. Ενώ θα μπορούσε ένας εισαγγελέας και δυο – τρεις αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά αυτή, ήρθαν τόσο μεγάλες δυνάμεις...Γιατί; Να μας εκφοβίσουν. Εδώ κι ένα μήνα ζούμε ένα καθεστώς με συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ εμείς ήμασταν συνεπείς, όποτε μας φώναζε η αστυνομία, πηγαίναμε για κατάθεση κλπ. Και σήμερα ξαφνικά έγινε αυτό», περιγράφει στο enet.gr ο Κώστας Ευθυμίου, κάτοικος Ιερισσού.

«Έριξαν δακρυγόνα πάνω μας, στο γυμνάσιο, τόσα παιδιά αρρώστησαν, λιποθύμησαν, ένα χτύπησε και στο κεφάλι, τι να πω, τόση αγριότητα...Ακόμη κι η συμπεριφορά προς τους δικηγόρους υπεράσπισης, απαράδεκτη! Ούτε στοιχεία τους δίνουν για τις υποθέσεις, τους περιγελούν, τους κοροϊδεύουν. Δεν υπάρχει ούτε νομικός πολιτισμός, τίποτα», υπογραμμίζει ο κάτοικος Ιερισσού Κ. Ευθυμίου, ο οποίος μας λέει άφοβα το όνομα του «γιατί εμείς εδώ πάνω δεν φοβόμαστε, μιλάμε και δρούμε φανερά».

Το Σάββατο οι κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30, στο Δημαρχείο της πόλης, «ενάντια στα μεταλλεία και την τρομοκρατία»...
Klik VIDEO
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: