23.3.13

Κύπρος: Προχωρά η έγκριση των νομοσχεδίων στη Βουλή...

Ολοκληρώθηκε, αργά την Παρασκευή το βράδυ, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής κατά την οποία υπερψηφίστηκαν τα τρία επείγοντα νομοσχέδια για την σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης, τους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων και την...
εξυγίανση των τραπεζικού συστήματος. Tο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου.

Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

Το κυπριακό κοινοβούλιο υπερψήφισε αρχικά τα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και την επιβολή περιορισμών στη ροή των κεφαλαίων σε περίπτωση ανάγκης.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης, μεταβαίνει σήμερα Σάββατο στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται να τον συνοδεύσουν και οι πολιτικοί αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων.

Το Σάββατο το πρωί αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία νομοσχέδιο που θα προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων. Νέες πληροφορίες θέλουν 25% κούρεμα αποκλειστικά στην Τράπεζα Κύπρου, ή 11% κούρεμα σε όλες τις τράπεζες πάντα για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η στάση των κομμάτων στη Βουλή

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της Ολομέλειας, ο γγ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν έγιναν συλλογικοί χειρισμοί και την κατάλληλη στιγμή, θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων». «Η κυβέρνηση σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή επιλέγει «να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια» πρόσθεσε.

Ο γγ. του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι η Κύπρος καλείται να πάρει αποφάσεις «κάτω από ασφυκτικές πιέσεις και διλήμματα τα οποία προσπαθούν να μας θέσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας».

«Οι εταίροι στους οποίους έχουμε πάει για να ζητήσουμε βοήθεια, παρόλο που είναι συνένοχοι για ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος μας με το τι έγινε στην Ελλάδα|», δεν έχουν ούτε διάθεση ούτε σκοπό να μας βοηθήσουν, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει στη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την εξυγίανση των πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Πρόσθεσε ότι «απλώς βρήκαν την ευκαιρία για να κτυπήσουν τον βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί - αν και εμείς είμαστε συνετοί, που δεν είμαστε - για μεγάλες αναπτύξεις στον ενεργειακό τομέα (φυσικό αέριο και πράσινη ανάπτυξη)».

Την παραίτηση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργού Οικονομικών ζήτησε από την πλευρά του από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι έγιναν εγκληματικά λάθη.

Χειρισμοί κατώτεροι των περιστάσεων έγιναν τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, καλώντας την συγκυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κυπριακής δημοκρατίας —Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα— προέβη την Παρασκευή ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Έκτακτο Eurogroup με αντικείμενο την κατάσταση στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Δηλώσεις

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι μετά την εξαγορά των κυπριακών υποκαστημάτων στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς το χρηματοδοτικό κενό μεώνεται στα 3 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ αρχικά. «Θα έχουμε να βρούμε από αύριο μόνο τα μισά απ’ ό,τι ήταν αρχικά αναγκαίο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αβέβαιες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποστέλλοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η διάσωση της Κύπρου περιέχει «οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί», διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Καθαρά στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται το ενδεχόμενο φορολόγησης των καταθέσεων, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής.

Kατά της συρρίκνωσης του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος τάχθηκε ο νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κυπριακού Οικονομίας Χριστόφορος Πισαρίδης, σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist.

Για συνεισφορά πάνω στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: