17.3.13

Πρωτοφανή ευρωπαϊκό εκβιασμό καταγγέλλουν οι Κύπριοι πολιτικοί...




Ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, η σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση για ... τα όσα εκτυλίχθηκαν στη σύνοδο του Eurogroup.

Όλοι οι ηγέτες των κομμάτων αναφέρθηκαν σε πρωτοφανή εκβιασμό, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από τους οικονομικούς όρους βρίσκονται και πολιτικές επιδιώξεις.

Ο εκτελών χρέη προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως η ΕΕ, μετά το τεράστιο σφάλμα του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, που στοίχισε 4,5 δισ. ευρώ στην κυπριακή οικονομία, διέπραξε και δεύτερο μεγαλύτερο λάθος, που ήταν το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Σημείωσε ακόμη πως ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη συμφωνία, καθώς απειλήθηκε με κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού και, αφού ζυγίσει όλα τα δεδομένα, θα καταλήξει σε αποφάσεις σε σχέση με την έγκριση ή την απόρριψη της συμφωνίας.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως, αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, «θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε τι θα σημαίνει για την οικονομία του τόπου και για την παραμονή ή όχι στο ευρώ». Κατέληξε, με την επισήμανση ότι η απόφαση του Eurogroup έπληξε την αξιοπιστία του ευρωσυστήματος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως αυτά που επιχειρεί να επιβάλλει η ΕΕ στην Κύπρο καταπατούν την κυριαρχία της. Τόνισε επίσης πως οι Ευρωπαίοι «προσπαθούν να μας γονατίσουν, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά».

Ο κ,. Κυπριανού άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει την συμφωνία και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν θα λάβει μέρος στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η συμφωνία με το Eurogroup δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά θα υπάρξουν και άλλες απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, στις οποίες έχει επιβληθεί μνημόνιο από την Τρόικα.

«Αν ψάχνουμε να βρούμε λύσεις μέσα από αυτά που προτείνει η Τρόικα» σημείωσε, «δεν υπάρχουν λύσεις».

Ο πρόεδρος του επίσης συμπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Κάρογιαν, χαρακτήρισε πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν και όπως είπε, δεν νομίζει ότι έχουν ξανασυμβεί σε άλλη χώρα.

Τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, που μπορεί να επηρεάσουν και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, καθώς «το παιχνίδι δεν είναι μόνο οικονομικό». Κατέληξε, λέγοντας πως είναι σκληρά τα διλήμματα και σκληρές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εταίροι της Κύπρου στην ΕΕ «προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε εξουθένωση, με στόχο είτε να ελέγξουν το φυσικό αέριο είτε να οδηγήσουν σε απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό». Τόνισε, τέλος, πως δεν υπάρχουν ειλικρινείς προθέσεις από τους Ευρωπαίους, αλλά μόνο παράλογες απαιτήσεις.

Τέλος, ο αναπληρωτής γγ του κινήματος Οικολόγων, Άδωνις Γιάγκου, προανήγγειλε πως υπό τις παρούσες συνθήκες το κίνημα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τα μέτρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι πιέσεις είναι αφόρητες... Είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο και μας ζητάνε να τους δώσουμε και τη σφαίρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στερείται μιας ψήφου στην Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους , ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρροές. Τα κόμματα ΑΚΕΛ , ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.



Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με το Eurogroup

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: