17.3.13

Οι Αυστραλοί τίμησαν Κρητικιά δημοσιογράφο...


Με ειδική διάκριση της κυβέρνησης της Βικτώριας τιμήθηκε η γνωστή ομογενής ραδιοφωνική εκφωνήτρια και δημοσιογράφος Ρένα Φραγκιουδάκη που κατάγεται από την Κρήτη.

Η ... Ρένα Φραγκιουδάκη, με μια παρουσία τεσσάρων δεκαετιών στο ραδιόφωνο (SBS, 3XY, 2ZZ κ.α) αλλά και σε ομογενειακές εφημερίδες (Τα Νέα, Νέα Πατρίδα, Νέος Κόσμος) τιμήθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας για την δράση και πολυποίκιλη προσφορά της.

Η ομογενής προτάθηκε από την σκιώδη υπουργό για Παιδιά, Νέους και 'Ατομα Τρίτης Ηλικίας, Τζένη Μικάκου.

Η κ. Μικάκου δηλώνει υπερήφανη που η υποψηφιότητα της Ρένας Φραγκιουδάκη έγινε δεκτή, «ως αναγνώριση της 45χρονης σημαντικής προσφοράς της στα ΜΜΕ και την παροικία γενικότερα».

Βιογραφικό

Η Ρένα Φραγκιουδάκη γεννήθηκε στα Χανιά στις 26 Σεπτεμβρίου 1945. Στην Αυστραλία ήρθε το 1966 όπου μέσα σε λίγους μήνες εργάστηκε στα ελληνικά εμπορικά προγράμματα των Αυστραλιανών Ραδιοφωνικών Σταθμών 3ΧΥ και 3GL μέχρι το 1971, κάτω απο δύσκολες συνθήκες, διότι υπήρχε ο ρατσισμός, ο έλεγχος και η δυσκολία της επικοινωνίας με την Ελλάδα για ειδήσεις και υλικό. Έχει πείρα αρκετών δεκαετιών στο χώρο της ραδιοφωνίας, ήταν από τα πρώτα στελέχη του Δημοσίου πολυγλωσσικού ραδιοσταθμού 3ΖΖΖ όπου ασχολήθηκε με παροικιακά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Ήταν επίσης απο τα πρώτα στελέχη του κρατικού πολυγλωσσικού ραδιοσταθμού SBS (ειδική υπηρεσία ραδιοφωνίας/τηλεόρασης) όπου εργάστηκε έχοντας διάφορες υπευθυνότητες. Διετέλεσε Διευθύντρια σε μη ελληνόγλωσσα προγράμματα, στις Δημόσιες Σχέσεις του Σταθμού, Συντονίστρια των Ελληνικών Προγραμμάτων, Παραγωγός και παρουσιάστρια πολιτιστικών, κοινωνικών και ειδησεογραφικών προγραμμάτων, καθώς και προγραμμάτων που απευθύνονταν στη νεολαία και στα παιδιά. Επίσης εργάστηκε στο ΑΒC σε ραδιοφωνικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας Βικτωρίας. Από το 1994 εργάζεται στο συγκρότημα Greek Media Group στο οποίο ανήκουν το εμπορικό 24ωρο ραδιόφωνο 3ΧΥ, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και πριν λίγα χρόνια και η τηλεόραση TV HELLAS. Με άλλα λόγια, από το 1994 η προσφορά της καλύπτει και τις τρείς μορφές των ΜΜΕ, γράφοντας και παρουσιάζοντας παροικιακά, πολιτιστικά, κοινωνικά και παιδικά προγράμματα.
Παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα έδειξε ξέχωρο ενδιαφέρον σε διάφορες δραστηριότητες τόσο στην ελληνική παροικία όσο και στην ευρύτερη Αυστραλιανή κοινωνία. Συμμετείχε ως στέλεχος σε πολιτιστικούς φορείς, σε Φεστιβάλ ελληνικά και πολυεθνικά, στην οργάνωση και παρουσίαση ραδιοεράνων, παροικιακών εκδηλώσεων, εθνικών θεμάτων, κ.α. Επιπλέον δε, έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για τα παιδιά, εδώ και δεκαετίες παρουσίαζε παιδικές εκπομπές, βοηθώντας και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να μιλούν την ελληνική και να γαλουχούνται με τα ελληνικά ήθη και έθιμα, οργανώνοντας παιδικές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα έλαβε μέρος παρουσιάζοντας τηλεοπτικά προγράμματα στα κανάλια 10 και 7, σε ντοκιμαντέρ της SBS και κινηματογραφικά και θεατρικά έργα. Η Αυστραλιανή Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη πολύπλευρη προσφορά της, τη διόρισε στην Ομοσπονδιακή Συμβουλευτική Επιτροπή, διά μέσου της οποίας παρείχε συμβουλές στον Πρωθυπουργό για την Πολυπολιτισμική Πολιτική της Αυστραλίας.
Για την δραστηριότητα, την αμεροληψία και την δημοσιογραφική της δεοντολογία βραβεύτηκε με το Βραβείο HELLENIC, και της αποδόθηκε το χρυσό μικρόφωνο ως η πιο δημοφιλής εκφωνήτρια, ως αποτέλεσμα ψηφοφορίας των αναγνωστών της παροικιακής εφημερίδας ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ. Το έτος 2003, η Πολιτεία της Βικτωρίας την τίμησε με το Βραβείο Πολυπολιτισμού για την δραστηριότητά της στα πολυπολιτισμικά δρώμενα της παροικίας.

Η Ρένα τιμήθηκε και αναγνωρίσθηκε από διάφορους κρατικούς, επαγγελματικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς και πρόσωπα για την πολύπλευρη προσφορά και υποστήριξή της σε σχολεία, Γηροκομεία, κοινωφελείς και εθνοτοπικούς οργανισμούς.

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: