26.3.13

Στουρνάρας: Το κούρεμα αφορά την Κύπρο και καμία άλλη χώρα ...

Διαβεβαιώσεις ότι η επιλεγείσα λύση διάσωσης της Κύπρου δεν πρόκειται να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του ... προεδρικού Μεγάρου όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Η ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ισα ίσα που διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο στην Κύπρο και καμία άλλη χώρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς εάν οι αποφάσεις του Eurogroup συνιστούν πρόκριμα ανάλογων επιλογών και για άλλες χώρες ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: Δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση».

Τέλος ερωτηθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο ακόμη και τις ημέρες του παγώματος υπήρξε εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο ο κ. Στουρνάρας απάντησε : «Δεν το γνωρίζω»

Κατά την συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εξασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων σε αυτές».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι έγινε ολονύκτια προσπάθεια για να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα. Όταν ο κ. Παπούλιας τού ζήτησε τις εκτιμήσεις του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πιστεύω πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή για έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν η χειρότερη λύση. Μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά η επόμενη θα ήταν ακόμα χειρότερη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Στουρνάρα ότι κατά την 25η Μαρτίου έκανε ορισμένες επικρίσεις προς τους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα την οποία έδειξαν.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα off shore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά, όπως τόνισε, «υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίσαμε στο καμίνι του Eurogroup.

«Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;» ρώτησε ο κ. Παπούλιας και ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «μικρές επιπτώσεις θα υπάρχουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: