26.3.13

«Κλειδώνει» το ποσοστό κουρέματος στην Κύπρο...

Διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των τεχνικών πτυχών της συμφωνίας που επετεύχθη τα ξημερώματα της Δευτέρας με το Eurogroup αρχίζουν αυτή την εβδομάδα μεταξύ της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι...
επικεφαλής της τρόικας -Μάρτεν Φέρβεϊ, Ισαμπέλ φον Κέπεν Μέρτες και Ντέλια Βελκουλέσκου- αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ολοκληρωθεί το κυπριακό μνημόνιο.

Πιθανότατα εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το ακριβές ποσοστό του κουρέματος στις καταθέσεις της τράπεζας Κύπρου που εκτιμάται ότι θα κλειδώσει στο 38 με 40% κλειδώνει στην Κύπρου.

Αν και η συμφωνία του Eurogroup συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου, ταυτόχρονα δημιούρησε έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Με τις κυπριακές τράπεζες ήδη κλειστές εδώ και δέκα ημέρες, τη μετακύλιση του βάρους στους μεγάλους, ανασφάλιστους καταθέτες και την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας ΛΑΙΚΗ -του δεύτερου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου της Κύπρου- η συμφωνία του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος του επιχειρηματικού μοντέλου της Μεγαλονήσου ως offshore χρηματοοικονομικού κέντρου που προσείλκυε μεγάλα ποσά από Ρώσους μεγιστάνες, Βρετανούς και διεθνείς επιχειρήσεις, υπογραμμίζουν αναλυτές του Reuters.

Η κυπριακή οικονομία, ήδη σε ύφεση, φαίνεται «καταδικασμένη» στον επώδυνο δρόμο της βαθύτερης συρρίκνωσης που ήδη βιώνουν οι περισσότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

«Το πρόγραμμα στην Κύπρο θα λειτουργήσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδραση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι αβέβαιος ο δρόμος της ανάκαμψης της Κύπρου από το πακέτο διάσωσης και αναδιάρθρωση των τραπεζών.

Δραματικό διάγγελμα Αναστασιάδη στον κυπριακό λαό

Η συμφωνία διάσωσης που εξασφάλισε η Κύπρος στο Eurogroup είναι «οδυνηρή», ωστόσο είναι «η καλύτερη που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε», όπως δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο διαγγέλματος που απηύθυνε προς τον κυπριακό λαό.

Σημείωσε ωστόσο πως η εν λόγω συμφωνία «διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας», καθότι «σε αντίθετη περίσταση θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και την χρεοκοπία του κράτους.

»Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, παρά τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας, δεν θεωρεί πως «η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα ήταν λύση» για τη Μεγαλόνησο.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα, ο κύπριος ηγέτης τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση τραπεζικών καταθέσεων και κεφαλαίων, η οποία υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μαζική εκροή καταθέσεων, είναι ένα «προσωρινό μέτρο» που «σταδιακά θα χαλαρώνει».

Σχολίασε επίσης πως θα «διασφαλιστούν άμεσα τα ταμεία πρόνοιας σε όλες τις τράπεζες, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα βιώσει την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «ποινικούς ανακριτές για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί που πρέπει», προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Μεγαλόνησος.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: