16.3.13

Η Λάουρα Μπολντρίνι νέα πρόεδρος της ιταλικής Βουλής...


Την υποψήφια της κεντροαριστερής συμμαχίας του Μπερσάνι Λάουρα Μπολντρίνι, επέλεξαν κατά πλειοψηφία οι ιταλοί βουλευτές για πρόεδρο της Βουλής.

Στηριγμένη από την πλειοψηφούσα στο σώμα παράταξή της, η...
Μπολντρίνι επικράτησε εύκολα, την ώρα που φαίνεται αβέβαιο τί θα συμβεί στη Γερουσία όπου οι παρατάξεις δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλες τη στάση τους για τον πρόεδρο του σώματος.

Η Μπολντρίνι, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ιταλία, εξελέγη με 327 ψήφους.

Είναι η τρίτη γυναίκα, μετά την Νίλντε Γιότι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, και την Ιρένε Πιβέτι της Λέγκας του Βορρά, που εκλέγεται πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Είναι βουλευτίνα με το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, το οποίο συμμετέχει στην συμμαχία του Μπερσάνι.

Η εκλογή της κεντροαριστερής υποψηφίου, έστω και με τις ψήφους της παράταξής της, σχεδόν ακυρώνει κάθε (μελλοντική αλλά πολύ αδύναμη[πλέον) προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο συνεχίζει να ψηφίζει τους υποψήφιούς του, έστω και αν δεν έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να υπερισχύσουν.

Είναι ακόμη ενδιαφέρον ότι η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι αρνήθηκε να στηρίξει τους κεντροαριστερούς υποψήφιους.

Oπως υποστηρίζουν πολλοί παρατηρητές, ο Μόντι, με τον τρόπο αυτό, εκφράζει, εμμέσως, την απογοήτευσή του, μετά την έκκληση που του απευθύνθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να μην θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γερουσίας και να παραμείνει υποψήφιος πρωθυπουργός.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή, αλλά θα υπακούσω», φέρεται να απάντησε ο Μόντι, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Το μπερλουσκονικό PdL, με δήλωση του ίδιου του Καβαλιέρε, έκανε σαφές ότι δεν θα συνεργαστεί στην εξεύρεση λύσης, από την στιγμή που οι μέχρι τώρα, συνολικές προτάσεις της, απορρίφθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία, η συμμαχία υπό τον Μπερσάνι έχει επιλέξει για πρόεδρο της Γερουσίας τον Πιέρο Γκράσσο, πρώην εθνικό εισαγγελέα κατά της μαφίας, ενώ η συντηρητική παράταξη έχει προτείνει ως υποψήφιο τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενάτο Σκιφάνι.

Στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, διαρρέουν ότι αν κάποια στελέχη της πλευράς Μόντι αποφασίσουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα αυτή, θα μπορούσε να γίνει και η μεγάλη έκπληξη και να μην καταφέρει να υπερισχύσει ο προοδευτικός πρώην εισαγγελέας.

Εκπρόσωπος του κινήματος «Πέντε Αστέρων» έκανε γνωστό ότι οι γερουσιαστές του Μπέπε Γκρίλο θα εξετάσουν το ενδεχόμενο στήριξης του Γκράσσο. Δεν έχει γίνει γνωστό, έως τώρα, ποια στάση θα τηρήσουν οι κεντρώοι γερουσιαστές του κινήματος του Μάριο Μόντι .

Κανένα κόμμα δεν διαθέτει, ως γνωστόν, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: