6.3.13

Ενστάσεις από το ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αθηνά»...

Σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το σχέδιο «Αθηνά» διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ, δια της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπου Εύης Χριστοφιλοπούλου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου έγινε σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας.
Όπως...
τόνισε η κα Χριστοφιλοπούλου «η αναδιάρθρωση, πρέπει να έχει ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια». Ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να έχει αξιολογηθεί από την ΑΔΙΠ και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται τεκμηρίωση για κάθε περίπτωση», υπογράμμισε. «Και ενώ στη διάγνωση των χρόνιων παθογενειών και στην υιοθέτηση των γενικών αρχών και κριτηρίων συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, το συγκεκριμένο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ που κατέθεσε ο Υπουργός δεν δείχνει να τηρεί τα κριτήρια αυτά με ακριβοδίκαιο τρόπο».

Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της διαβούλευσης στα θέματα Παιδείας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι τηρούνται δύο διαφορετικά μέτρα και σταθμά στις επιμέρους περιπτώσεις συγχωνεύσεων» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Γιατί σε ίδιες περιπτώσεις έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση;», αναρωτήθηκε.

«Ασφαλώς, οι εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά απαιτείται ειδική τεκμηρίωση».

Η κα Χριστοφιλοπούλου παρατήρησε ότι «η ομοσπονδοποίηση είναι καλή όταν βοηθά σε συνέργειες και συνεργασίες, όταν υπάρχει δηλαδή ουσιαστικό ακαδημαϊκό όφελος και όχι όταν προστίθεται ένα επιπλέον γραφειοκρατικό βάρος». Έκρινε θετικό το γεγονός ότι σε περίοδο κρίσης, μετακινούνται λιγότεροι φοιτητές, αλλά ζήτησε να προβλεφθεί άμεσα στήριξη και για όσους μετακινηθούν.

Ακόμη ζήτησε να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο απορρόφησης των νέων επιστημόνων, λεκτόρων και καθηγητών, που έχουν ήδη εκλεγεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι σήμα ότι στην Ελλάδα της κρίσης δίνουμε κάποιες προτεραιότητες για το ποιους προσλαμβάνουμε».

Τέλος, κάλεσε τον υπουργό να επανασχεδιάσει το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο «Αθηνά» έτσι ώστε όλες οι συγχωνεύσεις να υπακούν στα κριτήρια και τις γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: