9.3.13

Στα τσιπουράδικα του Βόλου...

Από τη Νέα Ιωνία έως τον Άναυρο και από τον Άνω Βόλο έως την παραλία τα 400 τσιπουράδικα δίνουν το στίγμα της πόλης και αποτελούν τόπο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.
Οι ταβέρνες της πόλης, τα γραφικά κουτούκια της Νέας Ιωνίας, του Παλιού Λιμεναρχείου και η ξακουστή...
«Σκάλα του Μιλάνου» μεγάλωσαν γενιές και γενιές γλεντζέδων.

Τα τσιπουράδικα του Βόλου είναι μια ιστορία γεύσεων που έχει τις ρίζες της στις αρχές του αιώνα.

Τα τσιπουράδικα είναι μέρος της ζωντανής παράδοσης της πόλης, μια ιεροτελεστία που έγινε θεσμός για το Βόλο στο πέρασμα του χρόνου.

Ο «θεσμός» ξεκίνησε από τους πρόσφυγες της Μικρασίας, που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο μετά την ανταλλαγή του 1922 και κυρίως αυτούς που δούλευαν στη θάλασσα και στο λιμάνι.

Το μεσημέρι μετά τη δουλειά μαζεύονταν στα καφενεδάκια του λιμανιού και έπιναν το τσιπουράκι τους, που το συνόδευαν με μεζέδες, σερβιρισμένους πάντα σε μικρά πιάτα. Μεζέδες ευωδιαστοί που μύριζαν θάλασσα. Η μεσημεριανή συνάντηση στα καφενεδάκια της παραλίας με το τσίπουρο και τα πολλά μικρά πιάτα με μεζέδες της θάλασσας στο τραπέζι, ήταν μια ιεροτελεστία που πολύ σύντομα έγινε καθημερινή συνήθεια.

Οι παρέες αυξάνονταν, το ίδιο και οι παραγγελίες. Οι μεζέδες γίνονταν όλο και πιο εξεζητημένοι, αλλά κυρίαρχη γεύση παρέμεναν τα θαλασσινά.

Η υπέροχη γεύση της αρμύρας που προσφέρουν τα αιγαιοπελαγίτικα ψάρια και θαλασσινά αλλά και αυτά του Παγασητικού, παραγκώνισαν τα κρεατικά από το τραπέζι.

Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα, απέκτησαν φανατικούς θαμώνες και το μυστικό της επιτυχίας τους κρύβεται στο γνήσιο τσίπουρο, στα καλομαγειρεμένα και σε ατέλειωτη ποικιλία μεζεδάκια, όλα χειροποίητα και μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές.

Ο Βόλος είναι μια πόλη ζωντανή, με καλλιτεχνικές ανησυχίες και με μια πλεονεκτική γεωγραφική θέση, που τον καθιστά ιδανική βάση για σύντομες ημερήσιες εκδρομές, τόσο στις παραλίες του Παγασητικού που οι περισσότερες είναι βραβευμένες με γαλάζιες σημαίες, όσο και προς τα όμορφα χωριά του Πηλίου αλλά και τα υπέροχα νησιά των Σποράδων, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: