17.3.13

Κρίσιμη συνεδρίαση της κυπριακής βουλής (BINTEO)...

Στην κρίσιμη έκτακτη συνεδρίαση του κυπριακού κοινοβουλίου σήμερα το μεσημέρι στις 16:00 στρέφονται όλα τα βλέμματα. Η βουλή καλείται να εγκρίνει ή όχι στο σύνολό του το... πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας έτσι όπως αποφασίστηκε στο Εurogroup της Παρασκευής.

«Πέτρα του σκανδάλου» για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την κοινωνία είναι ο όρος της ομάδας των διεθνών δανειστών να «κουρευτούν» έως και 9% οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ασκεί πίεση προς τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν δηλώνοντας ότι η άρνηση της διάσωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, βέβαια, μόνο προδιαγεγραμμένο δεν μπορεί να θεωρείται. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ διαθέτει 28 από τις 56 έδρες της βουλής, ενώ για την έγκριση του πακέτου διάσωσης είναι απαραίτητες 29 ψήφοι, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο διαρροών. Τα κόμματα ΑΚΕΛ , ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμά του θα ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις από το Εurogroup και την ανάγκη ψήφισης του νόμου για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Γ.Στουρνάρας: Δεν επιβαρύνεται το ελληνικό χρέος

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που ξεκίνησε στις 20:30, κατά την οποία έγινε πλήρης ενημέρωση για τα τεκταινόμενα και συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από όλες τις πλευρές για την διαχείριση αυτής της κρίσιμης στιγμής για την Κύπρο.

Άντρος Κυπριανού: «Δεν πήραμε απαντήσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε πως δεν άκουσε κάτι νεότερο. «Θέσαμε πολλές ερωτήσεις χωρίς να λάβουμε απαντήσεις» είπε. «Ζητήσαμε αναβολή της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας αλλά η απάντηση που πήραμε είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Επίσης, η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι είτε θα αποδεχθούμε όλα τα μέτρα, είτε τίποτα».





Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλά σενάρια», ανέφερε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για το ενδεχόμενο διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων στο θέμα της απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup.


Σε δηλώσεις μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς Αρχηγούς, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θα πρέπει με σύνεση, σωφροσύνη, συλλογικότητα και ενότητα να αποφασίσουμε, να βάλουμε στη ζυγαριά τις συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης αλλά και τις πιθανές συνέπειες της απόρριψης αυτής της απόφασης.

Μάριος Κάρογιαν: «Είναι σκληρά τα διλήμματα»

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε πως «είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν, δεν θα πω τα τετριμμένα περί αλληλεγγύης και τρόπου συμπεριφοράς. Είναι πολύ σκληρά τα δεδομένα μπροστά μας και σκληρά τα διλήμματα. Το κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί αύριο. Αυτό που οφείλω να πω είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και σκληρά τα διλήμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: