26.3.13

Λιγότερα ταξίδια και επιβάτες λόγω κρίσης την τελευταία διετία...

Μεγάλο πλήγμα στον ευρύτερο τουριστικό και ακτοπλοϊκό τομέα της οικονομίας έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση, με τις δαπάνες για ταξίδια και διακοπές να... περικόπτονται δραστικά την τελευταία διετία, όπως προκύπτει από μελέτη της Hellastat ΑΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετέφεραν συνολικά 38,36 εκ. επιβάτες στις γραμμές εσωτερικού, αριθμός μειωμένος κατά 6,8% σε σύγκριση με το 2010. Η κάμψη αυτή συνεχίστηκε και το 2012, αφού, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η συνολική διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες υποχώρησε κατά 7,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, με την αντίστοιχη μείωση των οχημάτων να αγγίζει το -7,4%. Ωστόσο, η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων, το πρώτο τρίμηνο 2012, παρουσίασε αύξηση κατά 21,5% από το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σημαντική επιβάρυνση για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες αποτελούν και οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια κερδοφορίας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το 2011, η μέση διεθνής τιμή αυξήθηκε κατά 28%, σε σχέση με το 2010, ενώ, το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρατηρήθηκε περαιτέρω άνοδος κατά 23%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι εταιρείες του κλάδου τίθενται υπέρ του εκσυγχρονισμού και προσαρμογής του ελληνικού θεσμικού πλαισίου στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό, προκειμένου να απελευθερωθεί η αγορά και να μειωθεί το κόστος εκμετάλλευσης των πλοίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: