12.3.13

Δεν υπάρχει διάθεση για σύγκρουση στη συνάντηση πρωθυπουργού - Τρόικας...


Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να βρεθεί κοινός τόπος σε απολύσεις, φόρος ακινήτων, ρυθμίσεις χρεών...
Να προσπαθήσει να γεφυρώσει τις αντιθέσεις και να επέλθει συμβιβασμός στη διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, στη συνάντηση που θα έχει...
στις έξι το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρχει συμφωνία στα βασικά θέματα που αποτελούν και τα αγκάθια με τους πιστωτές, όπως είναι το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, ο φόρος των ακινήτων και οι ρυθμίσεις χρεών.

Ο κ. Σαμαράς που είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους δυο κυβερνητικούς εταίρους, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, δεν θέλει να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με εκκρεμότητες.

Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε δημόσια χθες ότι αυτές τις ημέρες που είναι η τρόικα στην Ελλάδα, «ζούμε σε ώρες αναταράξεων», με βάσει τις πληροφορίες που υπάρχουν από όλες τις πλευρές, η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών δεν εξελίσσεται σε θρίλερ.

Αναμφίβολα υπάρχουν διαφορές και απόσταση. Η τρόικα, όπως ήταν αναμενόμενο εξ αρχής, δεν θα ήταν χαλαρή στην αξιολόγησή της και στη στάση της. Δεν υπάρχει όμως διάθεση για σύγκρουση και ρήξη.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουν και στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπάρχει εντολή από τους πολιτικούς προϊσταμένους να μην «τραβήξουν το σχοινί».

Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί, με βάσει και την πληροφόρηση του «Βήματος», ότι ο κ. Σαμαράς έχει εξασφαλίσει πίστωση χρόνου και ανοχή για λίγους μήνες από τους πιστωτές.

Αυτό σημαίνει ότι στην αποψινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, όπου και θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά και κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ενδέχεται να βρεθεί κοινός τόπος.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι μπορεί να επέλθει συμφωνία, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινοβραδινή πεντάωρη συνάντηση υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων από τέσσερα υπουργεία, καθώς παρά την απόσταση που υπάρχει ακόμα, σημειώθηκε _όπως μεταδίδεται από το πρωθυπουργικό γραφείο_ ιδιαίτερη πρόοδος, αν και δεν επήλθε οριστική συμφωνία.

Στην αποψινή συνάντηση ο κ. Σαμαράς προσέρχεται με διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων και η «κόκκινη γραμμή» είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, καθώς οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας έχουν εξαντληθεί...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: