26.3.13

Παραιτείται ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας ...

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζούλιο Τέρτσι εξαιτίας της διαφωνίας του με την απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, να επιστρέψουν στην Ινδία δύο ιταλοί πεζοναύτες που κατηγορούνται εκεί για φόνο.
«Δεν...
μπορώ πλέον να βρίσκομαι σε αυτή την κυβέρνηση και ανακοινώνω την παραίτησή μου», είπε ενώπιον της κάτω βουλής. «Οι επιφυλάξεις μου για την επιστροφή τους στην Ινδία δεν εισακούστηκαν».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο Ιταλοί, που υπηρετούσαν σε ιταλικό δεξαμενόπλοιο, πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ινδούς ψαράδες ανοικτά της Κεράλα τον Φεβρουάριο 2012. Στις καταθέσεις τους δήλωσαν πως θεώρησαν ότι ήταν πειρατές.

Η ινδική κυβέρνηση είχε αρχικά επιτρέψει στους δύο κατηγορούμενους πεζοναύτες να επιστρέψουν στην Ιταλία για να ψηφίσουν στις εκλογές της 24ης - 25ης Φεβρουαρίου, ωστόσο στη συνέχεια δεν επέστρεψαν.

Η υπόθεση δημιούργησε μεγάλες εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και είχε οδηγήσει την Ινδία να επιβάλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του ιταλού πρέσβη.

Τελικά τη περασμένη Παρασκευή, η ιταλική κυβέρνηση ανέτρεψε την αρχική της απόφαση και έστειλε τους δύο πεζοναύτες στην Ινδία για να δικαστούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: