11.3.13

Η λιτότητα σκοτώνει τον ευρωπαϊσμό...

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος, αλλά το τίμημα είναι υψηλό, καθώς καταγράφεται αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο στις... χώρες του χρεωμένου νότου, αλλά και σε αυτές του δανειστή βορρά.

Έτσι, στην Ελλάδα με το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας εκεί που το 63% δήλωνε το 2007 ότι εμπιστεύεται την ΕΕ, σήμερα το 81% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται. Ωστόσο, παρόμοια είναι η εικόνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ -πλην Μάλτας και Εσθονίας-, όπου η πλειονότητα των πολιτών εκφράζει δυσπιστία για τις πολιτικές που αποφασίζονται στις Βρυξέλλες.
Μετά την Ελλάδα, οι χώρες όπου οι πολίτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη μεταστροφή και από την εμπιστοσύνη προς τις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσπιστία είναι η Ισπανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, αλλά από κοντά ακολουθούν και πιο παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Συνεπώς, η δυσπιστία αποτελεί τώρα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα.

«Η δημοκρατία είναι μια άυλη αξία που υποβαθμίζεται στην Ευρώπη», εξηγεί ο γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πολ Φιτουσί, που παρατηρεί ότι ενώ είναι σε εξέλιξη μια κρίσιμη προσπάθεια για τη διάσωση του ευρώ, η ηγεσία της ΕΕ δεν μπορεί να αποφύγει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, η οποία εκφράζεται στους δρόμους αλλά τελευταία και στις κάλπες.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχοντας σώσει το ενιαίο νόμισμα (τουλάχιστον προς το παρόν), βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση που φαίνεται να οδηγεί σε διαδικασία κατεδάφισης του κράτους πρόνοιας. Από αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκπορεύεται η αντίδραση των πολιτών.

«Η επιβίωση του ευρώ γίνεται με κόστος την καταστροφή των κοινωνικών θεσμών και με τεράστιο ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια. Μιλάμε για καταστροφή», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Η κρίση εμφάνισε δαίμονες που η Ευρώπη νόμιζε ότι είχε θάψει, δηλώνει σε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, τη Δευτέρα, ο τέως επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: