19.3.13

Ξεκίνησε η διαδικασία ενθρόνισης του Πάπα...



LIVE εικόνα....
Ενα εκατομμύριο πιστοί βρίσκονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και τους γύρω δρόμους, για να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ως ... νέου ηγέτη των 1,2 δισεκατομμυρίων Καθολικών παγκοσμίως.

Έξι αρχηγοί κρατών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι ηγέτες, καθώς και επικεφαλείς πολλών άλλων θρησκειών θα είναι μεταξύ των 130 αντιπροσωπειών που θα παρακολουθήσουν την τελετή, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο ίδιος ο ποντίφικας μέσω του εκπροσώπου του «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς».

Μεταξύ αυτών θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Κωνσταντινούπολη, γεγονός σημαντικό, αφού θα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο πνευματικός ηγέτης των ορθόδοξων χριστιανών θα παρακολουθήσει ενθρόνιση Πάπα, μετά το «σχίσμα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής το 1054.

Στις 9.45 ώρα Ελλάδος ο διακοσιοστός εξηκοστός τέταρτος ποντίφικας πρόκειται να χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ. Στην συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Βεργκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

«Πρόκειται για φόρο τιμής στην χριστιανική παράδοση της Ανατολής», αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ως καθολικός αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, ο Βεργκόλιο, τελούσε, άλλωστε, και χρέη επισκόπου για τους ουνίτες πιστούς.

Η κυρίως τελετή, θα ξεκινήσει στις 10.30 ώρα Ελλάδος και αναμένεται να είναι απλή, αλλά και με σεβασμό στην παράδοση. Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του Αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλούν μόνον στα Ελληνικά, και όχι στα λατινικά, κίνηση ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: