26.3.13

Τρέμουν αγορές και ευρωπαίοι ότι η φορολόγηση καταθέσεων της Κύπρου θα εφαρμοστεί και αλλού...

Η απόφαση που έλαβε το eurogroup μπορεί να προστάτευσε την Κύπρο από τις τραγικές συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας, άνοιξε όμως ένα κεφάλαιο στην ιστορία της οικονομικής κρίσης όταν ο νέος πρόεδρος του Γίροεν Ντισελμπλοεμ ξεκαθάρισε ότι...
αυτό λίγο πολύ θα είναι το μοντέλο «διάσωσης» τωn τραπεζών για ολόκληρη την Ευρωζώνη από εδώ και στο εξής.

Όπως πολύ παραστατικά εξήγησε «θα ρωτάμε την προβληματική τράπεζα, μπορείτε να βρείτε μόνοι σας κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή σας ; Αν όχι θα απευθυνόμαστε στους μετόχους και τους ομολογιούχους της τράπεζας. Και αν χρειάζεται και στους καταθέτες...».

Αυτό που «εξηγεί» ο πρόεδρος του Eurogroup ετοιμάζεται εδώ και δύο χρόνια περίπου αλλά μόλις στα μέσα του περασμένου χρόνου διακριτικά άρχισε να περνάει σε θεσμικό επίπεδο.

Το έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο η BIS στην έκθεσή της στις 24/6/2012 και το υποστήριξε αμέσως η Κομισιόν. Άλλωστε για τον λόγο αυτό έχει συνταχθεί και σχέδιο Οδηγίας για το οποίο, αν και δεν έχει προχωρήσει η υιοθέτησή του, έχουν ενημερωθεί οι κυβερνήσεις, όπως σημειώνει το capital.gr.

Η πρώτη σκέψη για δοκιμασία του «bail-in» έγινε με την Ισπανία. Αλλά ούτε η συγκυρία ούτε τα μεγέθη επέτρεψαν να προχωρήσει το «πείραμα».

Αντίθετα η Κύπρος φαινόταν ...να προσφέρεται περισσότερο σαν ευκαιρία δοκιμασίας καθώς αφ' ενός μπορούσε το πείραμα να επενδυθεί με τα περι φορολογικού παραδείσου και κυκλοφορίας μαύρου χρήματος, αφ΄ εταίρου γιατί τα κεφάλαια που θα έπρεπε να «καούν» με την αναδιάρθρωση αυτή δεν είχαν τα μεγέθη της Ισπανίας και σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν τυχόν αστοχίες.

Και το πείραμα ξεκίνησε. Ηδη από το καλοκαίρι του 2012 οι διαδικασίες είχαν αρχίσει να δρομολογούνται με αφορμή την εικόνα που παρουσίαζε η Λαϊκή Τράπεζα. Τόσο η ΚτΚ το γνώριζε όσο και οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Και δεν το γνώριζαν μόνο στην Κύπρο.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε φόβους για φυγή καταθέσεων από τις χώρες του Νότου αλλά και ρίγη στις αγορές καθώς έφερε στην επιφάνεια τον φόβο ότι ίσως το κούρεμα των Κυπρίων να μην ήταν ένα μεμονωμένο ατύχημα.

Ως πιο ευάλωτες οι τράπεζες του Νότου ανησυχούν για την αποκεφαλαιοποίησή τους, εις όφελος των τραπεζών του Βορρά. Εφεξής οι περισσότεροι πολίτες που ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως επενδυτές...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: