19.3.13

Συνεδριάζει η κυπριακή βουλή...

Αποχή από το κυβερνών κόμμα...
Προχωρά η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων. Το κυβερνών κόμμα θα τηρήσει αποχή. Συνεδριάζει η Ολομέλεια, ενώ πολίτες διαδηλώνουν έξω από το κοινοβούλιο.Υπό παραίτηση - κατά...
πληροφορίες - ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής. Μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το ρώσο ομόλογό του. Ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι η κυπριακή πλευρά διαθέτει σχέδιο Β. Το enet.gr μεταδίδει ζωντανά όλες τις εξελίξεις.

Ολες οι εξελίξεις από την Κύπρο:
18:15
Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής ανακοίνωσε ότι αποσύρεται η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει το νομοσχέδιο. Πεντάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.
17:43
Υπό παραίτηση τελεί - σύμφωνα με πληροφορίες - ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πτήση προς τη Μόσχα για συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση του κ. Σαρρή έναντι των ρωσικών συμφερόντων. Την παραίτηση του είχε ζητήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.

17:36
Σήμερα θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων στην κυπριακή βουλή, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Το κυβερνών κόμμα θα τηρήσει αποχή.

17:34

Εκατοντάδες πολίτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Κυπριακή Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επί του παρόντος οι πρώτες ομάδες αποτελούνται από οπαδούς του ΑΚΕΛ και αργότερα αναμένεται η άφιξη και άλλων ομάδων.

17:30

«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της Κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Αποκαλύπτουν οι εξελίξεις ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδίζονταν. Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο «όχι» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στον δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟϊκός «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», καταλήγει.


17.15
Ο εκπρόσωπος της Kομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ε.Ε. καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχει προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.

17:07

Στις 18:00 το απόγευμα ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή. Θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων. Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σήμερα θα γίνει και η ψηφοφορία.

17:03

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Bουλής Ν. Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σταθμιστούν αρκετοί παράγοντες στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Π. Δημητριάδης προειδοποίησε ότι μπορεί να μην γίνει αποδεκτό το νομοσχέδιο ακόμη και εάν υπερψηφισθεί ως έχει από τη Βουλή, αφού αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ και όχι 5,8 δισ., όπως προβλέπει η συμφωνία με το Eurogroup. Για πολλαπλά νομικά προβλήματα κάνει λόγο ο κύπριος Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης. Αναλυτικά οι δηλώσεις εδώ.


16:30

"Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ασχολείται με το Αιγαίο και τα ψάρια του, καλό θα ήταν τέσσερις μέρες μετά το Eurogroup, να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εγκληματικές αποφάσεις για την Κύπρο", ανταπάντησε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου...

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: