12.3.13

Διερευνητικές επαφές Ντάουνερ με Αναστασιάδη - Έρογλου...

Την πρώτη του συνάντηση με το νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος θα...
συναντηθεί και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Στις επαφές θα διερευνηθούν οι προθέσεις των δύο πλευρών με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο.

Σε ομιλία του χθες το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι το πλαίσιο λύσης περιγράφεται στα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού και είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία και με πολιτική ισότητα.

Επίσης, επισήμανε ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι «κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι η εξεύρεση λύσης επαφίεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Ο κ. Ντάουνερ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να επιβάλουν κάποιο σχέδιο λύσης στην Κύπρο, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι «σε αυτό κατέληξαν ευφυείς άνθρωποι, αλλά καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία και άρα δεν ήταν καλό».

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε τέλος την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού και συνέστησε υπομονή ως προς τις εξελίξεις τους προσεχείς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: