31.3.13

Γίνεται της... Κορέας...

Απειλώντας με πυραυλικές επιθέσεις τις βάσεις των Αμερικανών στην Άπω Ανατολή αλλά και στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται πλέον σε κατάσταση πολέμου με... τη Νότια Κορέα.

Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιοούν οι παρουσιαστές ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας, η οποία μετέδωσε ότι ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν έδωσε τις κατάλληλες εντολές στις ένοπλες δυνάμεις. Οι τόνοι από την πλευρά της χώρας ανέβηκαν μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει στην περιοχή αεροσκάφη τύπου Stealth, τα λεγόμενα «αόρατα βομβαρδιστικά», που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τους βορειοκορεάτες να μην «τραβήξουν» άλλο το σχοινί και να σταματήσουν τις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες έχουν καταδικαστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Με το δάκτυλο στην σκανδάλη» φαίνεται ωστόσο πως είναι και η Νότια Κορέα, καθώς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κιμ Μιν Σοκ ανέφερε πως «είμαστε σε πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα για να διασφαλίσουμε τις ζωές των ανθρώπων και την ασφάλεια τους».

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αποστολή των αεροσκαφών στη Νότια Κορέα, η Ουάσιγκτον θέλησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της στην Άπω Ανατολή. Ωστόσο, εκφράζουν και τον προβληματισμό τους για την στάση του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλους, ενώ η Μόσχα τόνισε πως πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας πως με πρόσχημα την κρίση, κάνει επίδειξη δύναμης για να πετύχει γεωπολιτικές αλλαγές προς όφελός της. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: