19.3.13

Τουρκία: Ισόβια σε όσους κατηγορούνται για την υπόθεση Εργκένεκον ζήτησε ο εισαγγελέας...



Βαριές ποινές ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη για συνωμοσία εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Ζητά ισόβια δεσμά για 64 άτομα.
Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 64 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην...
αρχηγός του στρατού, που κατηγορούνται ότι ήθελαν να ανατρέψουν την ισλαμιστικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια στην Τουρκία, έγινε γνωστό από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά την 281η ακροαματική συνεδρίαση αυτής της δίκης που άρχισε το 2008 στο συγκρότημα των φυλακών της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης για εκατό κατηγορουμένους ποινές κάθειρξης από επτάμισι ως δεκαπέντε χρόνια.

Μεταξύ των προσώπων που απειλούνται με ισόβια είναι δέκα εν ενεργεία ή απόστρατοι στρατηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, αιρετοί αξιωματούχοι αντιπολιτευόμενων κομμάτων, δημοσιογράφοι και δικηγόροι.

Η ανάγνωση της τελικής πρότασης του εισαγγελέα, που αναπτύσσεται σε 2.271 σελίδες, διήρκεσε πολλές ώρες πριν αναβληθεί αργά χθες Δευτέρα το βράδυ η ακροαματική συνεδρίαση.

Η ετυμηγορία στη δίκη αυτή, η οποία έδωσε την ευκαιρία για πολλές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, αναμένεται πλέον μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Συνολικά στην υπόθεση αυτή διώκονται 275 πρόσωπα επειδή συμμετείχαν, σε διαφορετικούς βαθμούς, σε μια συνωμοσία που ονομάσθηκε Εργκένεκον, από το όνομα του μυθικού τόπου της κεντρικής Ασίας όπου φέρεται ότι γεννήθηκε ο τουρκικός λαός, και είχε στόχο την ανατροπή του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η υπόθεση αυτή είναι μία από τις πολυάριθμες δικαστικές υποθέσεις που άνοιξε η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, εναντίον του στρατού, ο οποίος έχει ανατρέψει από το 1960 τρεις εκλεγμένες κυβερνήσεις και το 1997 υποχρέωσε σε παραίτηση μια τέταρτη.

Στην πρώτη απ” αυτές τις υποθέσεις που εκδικάζονται, η τουρκική δικαιοσύνη ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2012 βαριές ποινές κάθειρξης σε βάρος περισσοτέρων των 300 αξιωματικών....

Δεν υπάρχουν σχόλια: