19.3.13

Ποιοι ήθελαν να "τελειώσουν" την Κύπρο...


kourdistoportocali

Όσο περνούν οι ώρες και απομακρυνόμαστε από το πρώτο σοκ με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να ξεκαθαρίζουν.

Διάφορα γεγονότα έρχονται να ... συμπληρώσουν το ένα το άλλο για να συνθέσουν το παζλ γιατί η Ευρώπη πήρε μια τετοια απόφαση για την Κύπρο.

Κοινό μυστικό ήταν πως η Κύπρος ήταν χρηματοπιστωτικό κέντρο με εισροές κεφαλαίων κυρίως από Ρώσους επιχειρηματίες. Κεφάλαια που πολλές άλλες χώρες θα ζήλευαν και που τα «αφεντικά» της Ευρώης θα ήθελαν να ελέγχουν.

Χαρακτηριστικό είναι πως στις χώρες που φιγουράρουν πρώτες στη λίστα με διευρυμένο τραπεζικό τομέα είναι το Λουξεμβούργο-χώρα δορυφόρος της Γερμανίας χαρακτηρίζεται από πολλούς- με ΑΕΠ 44,2 δις ευρώ και τραπεζική δραστηριότητα 959,7δις ευρώ ενώ δεύτερη έρχεται η Μάλτα, με ΑΕΠ 6,7 δις ευρώ και τραπεζική δραστηριότητα 53,4 δισ.

Τυχαίο λοιπόν δεν είναι πως στα πηγαδάκια του ετήσιου οικονομικού φόρουμ που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζονταν ως οι αδύναμοι κρίκοι της ευρωζώνης κυρίως από τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν με τη διεύρυνση του 2004: Μάλτα, Εσθονία, Λετονία κ.α.

Λίγες ώρες νωρίτερα μάλιστα η Moody's είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δίνοντας παράλληλα θετική προοπτική που αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης μεσοπρόθεσμα.
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: