21.3.13

Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης: Τι μας αναλογεί...


Λευκωσία: Μια σκέψη για το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης το οποίο φαίνεται, από τις δηλώσεις των πολιτικών, ότι προχωρεί προς υλοποίηση, παρουσιάζει στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του «Φιλελευθέρου» Μιχάλης Καρής.

Με την προϋπόθεση ότι δεν πάμε σε...
σύγκρουση με την Ευρώπη και παραμένουμε στο ευρώ σημαίνει ότι εξασφαλίζουμε τα €10δις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξασφαλίζουμε επίσης την εγγύηση ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με απεριόριστη ρευστότητα, άρα η Κυπριακή κυβέρνηση (δηλαδή εμείς οι Κύπριοι πολίτες) αναζητούμε το ποσό των €5.8δις.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ψηφισάντων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, αναλογεί κατά μέσο όρο εισφορά αλληλεγγύης €12.788 ανά κύπριο πολίτη (€5.8 δις για τους 453.534 κύπριους πολίτες). Κάποιος μπορεί να συνεισφέρει €500, €1000, άλλος €15.000, άλλος €20.000 κλπ.

Σε αυτό το ταμείο πιθανόν θα τοποθετηθούν (εάν το δεχτεί η τρόικα) ως δεσμευμένη εγγύηση/κατάθεση τα αποθεματικά των ταμείων προνοίας που εκτιμώνται σε περίπου €3δις. Τότε η αναγκαία εισφορά μειώνεται σε €6.173 ανά κύπριο πολίτη κατά μέσο όρο! (€5.8 δις μείον €3 δις = €2.8 δις για τους 453.534 κύπριους πολίτες).

Εάν κάποιος κάνει την υπόθεση ότι αυτό το επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης θα είναι ελκυστικό επενδυτικά:
Α) Με ρήτρες μελλοντικών εσόδων φυσικού πλούτου, Β) Με εκμετάλλευση κρατικής κινητής περιουσίας (πχ μερίσματα ημικρατικών οργανισμών - αποφεύγεται και η ιδιωτικοποίηση με αυτόν τον τρόπο) και Γ) Με εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (κρατικής και εκκλησιαστικής) ώστε σε βάθος χρόνου να αποδίδει ικανοποιητικό τοκομερίδιο, τότε θα μπορούσε να συγκεντρώσει εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια (πχ Ρώσικα, Ισραηλίτικα, Αραβικά κλπ).

Για κάθε €500.000.000 επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων που θα συγκεντρώνονται, η αναγκαία μέση εισφορά του κύπριου πολίτη μειώνεται κατά €1.102.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να προσθέσει και εισφορές από τον Κυπριακό απόδημο ελληνισμό (Ελλάδας, Αγγλίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ κλπ) , και από άλλους πολίτες στην Ελλάδα ή και σε άλλες χώρες.

Θα αποδείξουμε ότι είμαστε πατριώτες τώρα που θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη ή θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι αδελφοί μας στην Ελλάδα όπου €40δις έφυγαν από την χώρα στο εξωτερικό σε 2 χρόνια; Πάντα πίστευα ότι είμαστε πατριώτες και πιο συνετοί με αίσθημα αυτοσυντήρησης.

Προϋπόθεση η παραμονή μας στο ευρώ, η παροχή των €10δις από την ΕΚΤ και η συνεχής εγγυημένη ρευστότητα των τραπεζών από την ΕΚΤ.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: