13.3.13

Εκατομμύρια ευρώ στον διαδικτυακό τζόγο για τον Πάπα...

Τα στοιχήματά τους για το ποιός θα είναι ο επόμενος ποντίφικας δίνουν χιλιάδες πιστοί του τζόγου σε όλο τον κόσμο, εν αναμονή της απόφασης του κονκλαβίου για τον νέο Πάπα.

Ο τζόγος αυτός γίνεται σε διαδικτυακά γραφεία στοιχημάτων, όπου...
- μόνο στη Βρετανία - 12 εκατομμύρια ευρώ θα «παιχτούν» γύρω από την εκλογή, σύμφωνα με εκτίμηση της Μονάδας Πολιτικών Προβλέψεων της Σχολής Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ στη Βρετανία.

«Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε στοίχημα για οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός στην ιστορία», τονίζει ο διευθυντής της σχολής, καθηγητής Λέιτον Βον-Γουίλιαμς, προσθέτοντας πως «τα γραφεία αυτά αποτελούν την ασφαλέστερη ένδειξη για το ποιος μπορεί να αναδειχθεί νέος πάπας. Οσο αδύναμος κι αν είναι, ο τζόγος του ιντερνετ είναι πιο ισχυρός απ' οτιδήποτε άλλο».

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη «Μέκκα» του παγκόσμιου τζόγου, το Λας Βέγκας: «ο στοιχηματισμός [για το νέο πάπα] είναι άνευ προηγουμένου. Πολλοί άνθρωποι ποντάρουν καθημερινά εκατομμύρια δολάρια στους μπουκμέικερ του Λας Βέγκας», σημειώνει ο Τζέι Ντι Μπελ, ένας από τους πιο γνωστούς μπουκμέικερ της «Πόλης της Αμαρτίας».

Εν τω μεταξύ, η ιστοσελίδα oddschecker.com συγκέντρωσε τις αποδόσεις 24 μεγάλων στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου (betfair, 365bet, skybet, Paddy Power, Bwin κτλ), τα έβαλε «στο μπλέντερ» και από τη σύγκριση τους προοιωνίζεται μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Άντζελο Σκόλα και του Πέτερ Τάρκσον. Ο στοιχηματικός κόσμος δίνει ελαφρύ προβάδισμα στον Ιταλό καρδινάλιο, με τον Γκανέζο επίσκοπο να ακολουθεί με μικρή διαφορά, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο καρδινάλιος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας του Καναδά Μαρκ Ουελέ.

Σάλος ξέσπασε με την ιρλανδική εταιρεία Paddy Power η οποία προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση, για τα στοιχηματικά δεδομένα: δεσμεύτηκε να επιστρέψει το ποσό που στοιχημάτισαν οι παίκτες σε περίπτωση που αναδειχθεί ο πρώτος έγχρωμος πάπας. Πολλοί μιλάνε ευθέως για ρατσισμό, άλλοι απλώς θεωρούν πως το γραφείο στοιχημάτων τολμά να αποκαλύψει τη δική του προτίμηση.

Τέλος, οι εταιρείες στοιχημάτων έδωσαν στη δημοσιότητα και το επικρατέστερο, βάσει στοιχημάτων, όνομα του νέου ποντίφικα: προηγείται το όνομα «Λέοντας» κι ακολουθεί το «Πέτρος».

Το πρώτο επιβεβαιωμένο «τζογάρισμα» για τον πάπα - και όχι μόνο - καταγράφεται το 1503, όταν εξελέγη ο Λέων ο 10ος. «Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο παράδειγμα οργανωμένου στοιχήματος για οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, περισσότερο από 350 χρόνια πριν τα πολύ σοβαρά στοιχήματα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές», είπε ο καθηγητής Βον-Γουίλιαμς...


Δεν υπάρχουν σχόλια: