23.3.13

ΚΥΠΡΟΣ: Έντονες διεργασίες για την οικονομία ...

Λευκωσία: Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ τεχνοκρατών του Υπουργείου και του κλιμακίου της Τρόικας. Απ'ότι φαίνεται βγήκε άσπρος καπνός σε ότι αφορά το θέμα του κουρέματος καταθέσεων. Οι διεργασίες για...
το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα, την ώρα που ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούντ Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε σύσκεψη της Επιτροπής το βράδυ της Κυριακής, με αποκλειστικό θέμα την Κύπρο.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία οι πληροφορίες θέλουν να παρακάθονται μερικοί εκ των αξιωματούχων που συμμετείχαν και στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι μπαίνουν αριθμοί και ποσοστα, σε σχέση με το σενάριο κουρέματος που συζητείται.

Η συνεδρία της Βουλής, λόγω των μακρών διαβουλεύσεων μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών - Τρόικας, ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί. Από την έκβαση των διαβουλεύσεων αυτών θα εξαρτηθεί και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες.

Στο Υπουργείο Οικονομικών όπου βρσκόταν από το πρωί κλιμάκιο της Τρόικας, εξετάσθηκε το προσχέδιο νομοσχεδίου για την Τράπεζα Κύπρου που προνοεί κούρεμα 25% στις καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ.



Η συνεδρία στο υπουργείο Οικονομικών διακόπηκε λίγο μετά το μεσημέρι και επανάρχισε στις 4 το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί δύο ώρες αργότερα.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις διαπιστώνει ο Μ.Σαρρής

Σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Τρόικας – Κυβέρνησης που διεξήχθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, που διατυπώνει τη θέση ότι η πρόοδος αυτή υποβοηθά στην επίτευξη συμφωνίας.



Σε δήλωση του ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση που να υποβοηθά προς την επίτευξη συμφωνίας, τουλάχιστον στο επίπεδο της Τρόικας, η οποία θα κάνει τις δικές της εισηγήσεις στο Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι στην αρχή έγινε μια συνάντηση με την Τρόικα για να αξιολογήσουμε πού βρισκόμαστε.

Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία και ανέφερε ότι ομάδες εργασίας, μέχρι τις 16.00 επεξεργάστηκαν αυτά τα θέματα και στις 16.00 συναντώνται εκ νέου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα όλης αυτής της επιπρόσθετης εργασίας, που κτίζει σε αυτή τη σημαντική πρόοδο που έγινε σε επίπεδο πλαισίου και αρχών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.

Στο ΥΠΟΙΚ, Νεοφύτου, Π. Κληρίδης και Διοίκηση Τράπεζας Κύπρου

Ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες.

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το ΥΠΟΙΚ όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον Υπουργό, Μιχάλη Σαρρή ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης εξερχόμενος επίσης του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει κι από το Eurogroup.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν αν θα καταλήξουν σήμερα.

Εκτιμήσεις κυβερνητικής πηγής

Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα διαφανεί κατά πόσο το ΔΝΤ θα πεισθεί πως δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση και της Τράπεζας Κύπρου, όπως αρχικά επέμενε το Ταμείο.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι μέχρι χθες το Ταμείο εκτιμούσε πως τα νούμερα δεν βγαίνουν όσον αφορά τη μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν ενστάσεις.

Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να πεισθεί το ΔΝΤ ότι τα νούμερα βγαίνουν.

Στάση αναμονής στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες αναμένουν στο ακουστικό την έκβαση των διαβουλεύσεων στη Λευκωσία.

Λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέβαλαν την επίσκεψή τους στο Τόκιο για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας.

Συσκέψεις στην Κεντρική Τράπεζα

Στην Κεντρική Τράπεζα εργάζονται για τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα γραφεία της Κεντρικής βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις, όπου εξετάζονται όλα τα σενάρια για την Τρίτη οπόταν και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.

Στις συσκέψεις συμμετέχουν αξιωματούχοι της Κεντρικής, καθώς και τεχνοκράτες της Τρόικας και των εμπορικών τραπεζών...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: