14.3.13

Γκρίζος καπνός από τη συνάντηση στο Μαξίμου...

H εμμονή της τρόικας στο χρονοδιάγραμμα για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο ήταν το «αγκάθι» στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της με τον πρωθυπουργό. Χωρίς τελική συμφωνία ταξιδεύει ο Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες

Χωρίς τελική συμφωνία με...
την τρόικα αναχωρεί σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός, καθώς το Δημόσιο παρέμενε μέχρι και χθες το βράδυ το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο «Εθνος», χαρακτήριζε μάλιστα το ζήτημα αυτό ως «κλειδί» για την ύπαρξη συνολικής συμφωνίας και στα υπόλοιπα θέματα. Το ίδιο πρόσωπο προσέθετε δε ότι, εάν στην κινητικότητα στο δημόσιο (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, επίορκοι) υπάρξει πρόοδος, ή εν πάση περιπτώσει εάν πειστούν οι δανειστές μας ότι θα γίνουν άμεσα βήματα, τότε είναι πιθανό να γίνουν δεκτά πολλά από τα αιτήματα της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Σαμαρά, η εκταμίευση της δόσης δεν κινδυνεύει, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα η τελική συμφωνία. Ανακοίνωσε δε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τις συζητήσεις.
Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι η χώρα μας θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει και η τρόικα να συνυπολογίσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τ
Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε ότι η χώρα μας θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει και η τρόικα να συνυπολογίσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την παρατεινόμενη ύφεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεκαπενθήμερο αυτό δόθηκε ως παράταση στην κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμαστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους επίορκους και να προωθηθεί το δεύτερο κύμα για την κατάργηση - συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου.

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε ότι η χώρα μας θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (εννοώντας προφανώς και τα θέματα του Δημοσίου), σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει και η τρόικα να συνυπολογίσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με την παρατεινομένη ύφεση, τη διόγκωση της ανεργίας και την ανάγκη διοχέτευσης κονδυλίων στην ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ετέθη σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες και το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και η μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απόφαση.

Στο θέμα των ρυθμίσεων για τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και προσέθεταν ότι θα υπάρξει ένας ενιαίος αριθμός δόσεων και για τις δύο περιπτώσεις. Ο αριθμός αυτός θα ξεπερνά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τις 40 δόσεις, κάτι που βρίσκεται σχετικά κοντά στις θέσεις της Αθήνας.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε εκτενής συζήτηση και για τον φόρο στα ακίνητα και τον τρόπο είσπραξής του.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν ότι θα πρέπει να παραταθεί για ακόμη έναν χρόνο το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι και με το ενιαίο τέλος θα υπάρξουν τα αναμενόμενα έσοδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι θα επικρατήσει τελικά η θέση που έχουν εκφράσει ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί του εταίροι κ. Βενιζέλος και Κουβελης.

Τέλος, κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι δύο πλευρές και για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», χωρίς όμως η ρύθμιση που προκρίνεται αυτή την ώρα να ικανοποιεί πλήρως την Αθήνα.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επικοινωνία με Βενιζέλο και Κουβέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επικοινωνήσει με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Επίσης στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συζητήσει με Ευρωπαίους ομολόγους του την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που θα εκπέμψει θα είναι αισιόδοξο ότι το πρόγραμμα προχωρεί, ενώ ταυτόχρονα θα επιμείνει στην ανάγκη υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που θα έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας και την ανακοπή της ύφεσης.

Γιάννης Σαραντάκος

ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Η δόση θα έρθει με... καθυστέρηση

Θα έλθει, αλλά με... καθυστέρηση η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε χθες βέβαιος για την εκταμίευσή της. Ομως, λόγω της «διακοπής» των επαφών με την τρόικα, είναι πλέον αδύνατον να εγκριθεί η αποδέσμευσή της από το Euroworiking Group στις 4 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Και αυτό καθώς οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. Μοιραία ανάλογη θα είναι η καθυστέρηση και για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, για την οποία θα πρέπει να προηγηθεί η τριμηνιαία έκθεση της τρόικας. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται η τρόικα να εκδώσει ένα «λιτό» ανακοινωθέν προκειμένου να δημοσιοποιήσει, επισήμως, την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: