13.3.13

Σε εξέλιξη «μαγειρέματα» τρόικας και υπ. Οικονομικών...


Παζαρεύουν ανοιχτά μέτωπα πριν τη συνάντηση με Σαμαρά στις 7 μ.μ.
Συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικας, ώστε να κλείσουν όσα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα είναι δυνατό πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με ...
τους επικεφαλής της τρόικας στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, με τους επικεφαλής της τρόικας και τη συμμετοχή των συμβούλων του πρωθυπουργού.

Νωρίτερα προσερχόμενο στη σύσκεψη, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι «έχουν κλείσει τα θέματα που είναι προαπαιτούμενα. Είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία για αρκετά θέματα».

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πυρετό διαβουλεύσεων ώστε να καταφέρει να βρει τη «χρυσή τομή» με την τρόικα και να αποφύγει να υπάρξει εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης, ενώ ο Γ. Στουρνάρας έχει από εχθές το βράδυ επικοινωνία με ευρωπαίους ομολόγους του για να τους ενημερώσει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αλλά και να τους ζητήσει βοήθεια να πιέσουν τους επικεφαλής για να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στο τραπέζι παραμένουν «ανοιχτά»:

-ο διακανονισμός με δόσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. Αν και οι πιστωτές θεωρούν τη ρύθμιση απαραίτητη για να συνεχίσει ομαλά η ροή των εσόδων στα κρατικά ταμεία, παραμένουν σταθερή στην άποψη ότι ο μεγάλος αριθμός στις δόσεις δεν θα βοηθήσει στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων χρεών.

-διαρκής είναι οι επαφές και για την διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με τους ελεγκτές να ζητούν διευκρινήσεις για τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου που τους έχει παρουσιάσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

-πρόοδος φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, αν και ακόμα απομένει να οριστικοποιηθεί το όριο της περιουσίας, όπως και το διάστημα που θα επανεξετάζεται κάθε δικαιούχος που θα έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα.

-αντίθετα με τα προηγούμενα αρνητικά είναι τα μηνύματα σχετικά με τις αλλαγές που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τόσο στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όσο και στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς οι ελεγκτές φαίνεται να μην είναι θετικοί σε καμία αλλαγή που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος.



Στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέβη νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα.

Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρωθυπουργό, για τη μείωση των δομών στα υπουργεία και τη συγχώνευση, κατάργηση, ενοποίηση φορέων του δημοσίου, αλλά και για την επίτευξη των στόχων, που θέτει η τρόικα.
Αλ. Κλ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: