21.3.13

Στο τραπέζι το «σπάσιμο» της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα...

Το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και η μετατροπή της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, προβλέπεται μεταξύ των λύσεων που προωθούνται για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, δημιουργείται...
μία νέα «καλή» τράπεζα και εξοικονομούνται 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δεσμεύονται τα αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας - Δημοσίων Υπαλλήλων και Κρατικών Οργανισμών και Τραπεζών σε ύψος 2,8 δισ. ευρώ. Συνολικά 4,8 δισ. ευρώ. Λείπει όμως ακόμα 1 δισ ευρώ. Συνεπώς η πρόταση είναι να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 1-1,5% το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα είναι μεγάλη επιβάρυνση. Ουσιαστικά είναι μέρος των τόκων που εισπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πάντως έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διέψευσε τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.

Το αίτημά του για βοήθεια από τη Ρωσία επανέλαβε εκ νέου, σήμερα Πάμπτη, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα, πραγματοποιώντας σειρά σημαντικών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιας μορφής βοήθεια από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η βοήθεια αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα για τη Ρωσία, ενώ αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν μπει οι τράπεζες, το φυσικό αέριο και μια σειρά από άλλα θέματα.

Στο πλαίσιο των λύσεων που προωθούνται προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας...
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: