7.3.13

Σύσκεψη αύριο στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νίκης για την Ιερισσό...

Σε σύσκεψη καλεί αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης μετά τη σημερινή ένταση στην Ιερισσό.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο ...
διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας και εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της περιοχής με τους δικηγόρους τους.

Το πρωί της Πέμπτης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ στην Ιερισσό. Οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο του χωριού όταν πληροφορήθηκαν πως καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις για τη σύλληψη συμπολιτών τους με αφορμή την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου.

Όπως κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρώην δήμαρχος Σταγείρων, Μιχάλης Βλαχόπουλος, χημικά έπεσαν μέσα στο σχολείο του χωριού αλλά και σε ένα ιατρείο. Όπως είπε, έχουν λιποθυμήσει τρεις μαθητές του σχολείου.

Κατήγγειλε επίσης ότι έγιναν προσαγωγές ανηλίκων στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Ο κ. Βλαχόπουλος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επένδυσης αλλά υπό την προϋπόθεση να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων.

Από την πλευρά του, ο Τόλης Παπαγεωργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στην Ιερισσό κατήγγειλε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι ένα παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι από κάλυκα ασφυξιογόνου.

Σύμφωνα με μαρτυρία μαθήτριας στο ΣΚΑΙ, συμμαθήτριά της βρίσκεται αυτή την ώρα με οξυγόνο υπό την παρακολούθηση γιατρού. Σύμφωνα με μαρτυρία κοριτσιού οι μαθητές του σχολείου έκαναν διαμαρτυρία στην αυλή του σχολείου όταν οι αστυνομικοί άρχισα να τούς πετούν δακρυγόνα.

«Πέταξαν μέσα στην αυλή του σχολείου τέσσερα δακρυγόνα» κατήγγειλαν στο ΣΚΑΙ αρκετοί μαθητές του σχολείου.

Κατηγορηματικά διαψεύδει πάντως με ανακοίνωσή της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τη χρήση χημικών ή άλλων μέσων -όπως αναφέρει- σε σχολεία και σπίτια στην Ιερισσό.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο είναι η κατάσταση της υγείας των παιδιών που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των χημικών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου Χαλκιδικής Γιώργος Ρέμελης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν με μικροπροβλήματα στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού και αντιμετωπίστηκαν από τον αγροτικό γιατρό χωρίς να χρειαστεί να διακομιστούν στο Νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε: "οι πληροφορίες που έχω είναι ότι τέσσερις ενήλικες και τρία παιδιά με δύσπνοια, δύο άτομα με θλαστικά τραύματα και ένας δημοσιογράφος με μικροτραύματα πήγαν στο Περιφερειακό Ιατρείο Ιερισσού. Ένας γιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο πήγε στο σχολείο όπου έριξαν τα δακρυγόνα. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα έχουν ηρεμήσει".

Σημειώνεται ότι όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, μεταξύ αυτών και μαθητές οι οποίοι – όπως είχε καταγγείλει η ΟΛΜΕ- προσήχθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Στη Βουλή το θέμα

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από την περιοχή αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Δριβελέγκας τόνισε πως «πρέπει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσπαθήσουν να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις με δυο δικαστικούς λειτουργούς πήγαν για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική –όπως είπε- επίθεση που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου.

«Κάποιοι κάτοικοι, -πρόσθεσε-, απέκλεισαν την πρόσβασή τους, έκαψαν λάστιχα, δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω αρμοδίως και αυτή είναι η αλήθεια», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.

Αντιδράσεις κομμάτων

Για όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας.

Την παραίτηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. "Δεν ντρέπεται και δεν παραιτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι η αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών.

Για όργιο αυταρχισμού κάνει λόγο το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: