4.3.13

Τι είπαν Σαμαράς - Ερντογάν...

Για μια καλή ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Σύμφωνα με ... τον Έλληνα πρωθυπουργό, Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν 25 συμφωνίες, μια συνεργασία «της πολιτικής της καθημερινότητας» που όπως είπε, έχει ουσιαστική σημασία.

«Χτίζουμε εμπιστοσύνη, φέρνουμε τους πολίτες μας πιο κοντά και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Όπως τόνισε, ο χρυσός κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, το διεθνές δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.



Όσον αφορά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας γιατί η ευρωπαϊκή Τουρκία «θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα» λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που άπτεται διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που η Ελλάδα «παρακολουθεί προσηλωμένη» στο διεθνές δίκαιο.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βαίνουν προς το καλύτερο κάθε ημέρα.

Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, η υπογραφή των 25 συμφωνιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ένδειξη της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Αγκυρας - Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: