23.3.13

Εθνικοί κίνδυνοι από την οικονομική υποβάθμιση της Κύπρου...


Την εκτίμηση ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει τους κλυδωνισμούς, την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και με δεδομένο ότι, όποια κι αν είναι η απόφαση, ο μεγάλος χαμένος τα επόμενα χρόνια θα είναι ο κυπριακός λαός, κάνει η Κουμουνδούρου.

Είτε αυτοί αφορούν στην οικονομία, είτε σε..
. ζητήματα μείζωνος σημασίας όπως τα εθνικά. Και παράλληλα επικρίνουν την Κυβέρνηση γιατί όφειλε να γνωρίζει πως μία αποδυναμωμένη Κύπρος, έρμαιο των γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποδυναμώνει την έτσι κι αλλιώς ισχνή διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.

Το πρόβλημα, λένε στην Κουμουνδούρου ήταν γνωστό εδώ και μήνες. Είναι απαράδεκτο ο κ. Στουρνάρας, ενεργώντας προφανώς κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού να εμφανίζεται βασιλικότερος του Βασιλέως.

Η τρόικα να δίνει διορία μέχρι την Τρίτη και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να ζητάει λύση τις επόμενες ώρες. Είναι ανήκουστο η ηγεσία της χώρας μας να μην αντιλαμβάνεται τους εθνικούς κινδύνους και να μην τους θέτει επί τάπητος στις συνεδριάσεις του eurogroup.

Και φυσικά χρήζουν διερεύνησης οι πληροφορίες για την άρνηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου να συνδράμει την Κύπρο σε αντιστάθμισμα των ζημιών από το PSI. «Δεν ήταν προς όφελος της χώρας μας η Κύπρος να μη φτάσει εδώ;», αναρωτιέται κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «και να τα καταφέρει μόνη της;».

Σε κάθε περίπτωση η κλίση του κ. Προβόπουλου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, πρωτοβουλία που έγινε από κοινού με τους Ανεξάρτητους Έλληνες , σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί.

Η εν λόγω πρωτοβουλία όμως είχε και μια εσωτερική διάσταση. Για τους γνωρίζοντες στην Κουμουνδούρου επί της ουσίας επισημοποίησε αυτό που για πολλούς ήταν κοινός τόπος. Ότι οι μονοκομματικές Κυβερνήσεις έχουν περάσει στο παρελθόν. Ότι με δεδομένη τη στάση του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη μετεκλογική συνεργασία με τους ΑΝΕΛΛ, αν θέλει να κυβερνήσει.

Και τέλος ότι ο Α. Τσίπρας όταν μιλούσε για Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με στόχο τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια, το εννοούσε. Από εκεί και μετά στα στελέχη της Κουμουνδούρου μένει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά γιατί τουλάχιστον οι Κύπριοι προσπάθησαν και προσπαθούν. Παρά τις διαφορές συνδιαλέγονται, τα κόμματα ενημερώνονται και οι όποιες αποφάσεις δεν περνάνε «νύχτα» και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Για τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν έχει σημασία η λύση που θα επιλεγεί, άλλωστε θυμίζουν ο κ. Αναστασιάδης είναι μνημονιακός και Ανανιστής. Σημασία έχει ότι η πρόταση του eurogroup δεν πέρασε και ότι η απόφαση που φαίνεται να προκρίνεται είναι απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης, προφανώς απότοκο των πιέσεων που δέχεται και δέχθηκε, αλλά απόφαση των Κυπρίων και όχι της τρόικας. Πικρή γιατί ακολουθούν μνημόνια και φυσικά με κατεστραμμένο τον πιο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει τα χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: