15.3.13

Παρέμβαση Πεπόνη για την υπόθεση του ζεόλιθου...

Τη διένεργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ... ελληνική ετειραία στον Εβρο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" σύμφωνα με το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου σταμάτησε ως υπουργός στο ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) την επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από ελληνική εταιρεία στα Πετρωτά ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα το ελληνικό δημόσιο είναι μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρεία με ποσοστό 8% και χάνει εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα από τον τζίρο, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα την ίδια στιγμή η Ελλάδα εισάγει ακριβότερα και χαμηλής ποιότητας ζεόλιθο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Κατά το δημοσίευμα στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας 10 χιλιόμετρα βόρεια των Πετρωτών το κοίτασμα του ζεόλιθου εκμεταλλεύεται η ελληνική ετειρεία S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου η οποία και οφελείται από το ότι δεν προχωρά η επένδυση στα Πετρωτά.

Τέλος μέλος του ΔΣ της S&B είναι η Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού (και) Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και οι τραπεζικοί της λογαριασμοί ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που ξεκινά θα διερευνηθεί καταρχήν η βασιμήτητα του εν λόγω δημοσιεύματος και στη συνέχεια θα ερευνηθεί αν ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρώην επιτελείς του στο ΥΠΕΚΑ έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: