17.3.13

Συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα...

...στην σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο...
Συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά την... απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Οι δύο άνδρες συζητούν για την τύχη των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, στην οποία αποφασίστηκε να διερευνήσει η ελληνική κυβέρνηση το ενδιαφέρον των ελληνικών τραπεζών για την απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων της Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής στην Ελλάδα.

Επικρατέστερο για την ώρα φαίνεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη γίνει πρόταση, όμως στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών σε κάποιο ξένο τραπεζικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία το συντομότερο δυνατό και εάν είναι εφικτό πριν ανοίξουν οι τράπεζες στην Ελλάδα την Τρίτη το πρωί. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούνται και οι εξελίξεις στην Κύπρο, οι οποίες είναι ραγδαίες.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αντίθετα, όπως τονίζεται, όσοι εμπιστεύθηκαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν έβγαλαν τα κεφάλαια τους έξω βγήκαν κερδισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως η απόφαση του Eurogroup διαφυλάσσει πλήρως τους καταθέτες στην Ελλάδα και ότι η διάσωση των κυπριακών τραπεζών δεν επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: