11.3.13

Υπερεντατικά παζάρια για απολύσεις - ληξιπρόθεσμα...

Με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία έως την Τετάρτη το βράδυ οπότε αναχωρεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνεχίζονται και σήμερα οι ... διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με επίκεντρο τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πρόοδος σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και στα δύο αυτά θέματα, παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των αποφάσεων. Η τελική συμφωνία αναμένεται να κλειδώσει κατά την επικείμενη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα αύριο Τρίτη.
«Υπήρξε σύγκλιση, αλλά δεν καταλήξαμε», ανέφερε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τη συνάντηση στις 3 το μεσημέρι μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου. Η ίδια πηγή επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να κλείσουμε» έως την Τετάρτη.
Ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες με ανοιχτό το μέτωπο με την τρόικα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο διήμερο οι διαπραγματεύσεις θα έχουν υπερεντατικούς ρυθμούς
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης έχει υποβάλει έκθεση με στοιχεία σε ό,τι αφορά την κινητικότητα την οποία η τρόικα φέρεται να θεωρεί ικανοποιητική «βάση συζήτησης». Αυτό είναι σημαντικό βήμα το οποίο επιτρέπει την εκτίμηση ότι ίσως επιτευχθεί συμφωνία έως την Τετάρτη.
Για το άλλο μεγάλο ανοιχτό θέμα, της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε χθες ότι επιδιώκεται να είναι ίδιος ο αριθμός των δόσεων που θα συμφωνηθεί, τόσο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και για αυτές προς τις εφορίες.
Σύμφωνα με άλλη πηγή επίσης του οικονομικού επιτελείου, «είναι ένα σημείο για το οποίο είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις και δεν έχουμε καταλήξει ακόμη».
Οσον αφορά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι έχουν σημειωθεί «βήματα προόδου», που μπορεί να οδηγήσουν σε συμφωνία. Το σημείο σύγκλισης μιλα για 18 δόσεις στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση «ύστατης ευκαιρίας» οι δόσεις φαίνεται να κλειδώνουν στις 48.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα πάγια ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία επιτρέπει μέχρι και 36 δόσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Για την έκτακτη ρύθμιση της λεγόμενης «ύστατης ευκαιρίας» η κυβέρνηση είχε προτείνει 60 δόσεις, ενώ η τρόικα επέμενε, μέχρι σήμερα, στις 36.

«νέα αρχή» Τα βασικά χαρακτηριστικά της ευνοϊκής ρύθμισης, που θα λέγεται «νέα αρχή» - θα είναι τα εξής:
n Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις ούτε όσες έχουν κατ' επανάληψη ενταχθεί σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.
- Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει μόνο για μία φορά. Οσες επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν κανονικά τις οφειλές μελλοντικά θα μπορούν να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση (που προβλέπει μικρότερο αριθμό δόσεων).
- Κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.
- Για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει ζητηθεί να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές. Στη συνέχεια θα καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και ένα ποσοστό (το οποίο θα αρχίζει από 1% και θα αυξάνεται σταδιακά) του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
- Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.
«Επιθυμία μας είναι - και δική τους - τις επόμενες δύο ημέρες να επιταχύνουμε τις συζητήσεις και να αρχίσουμε να κλείνουμε κεφάλαια», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν κλείσαμε κάτι σήμερα. Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα. Δηλαδή, αντιλαμβάνονται επιχειρήματα που είχαμε αναπτύξει».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: