16.3.13

Οι ξεχασμένοι «επίορκοι» του Πανεπιστημιακού Λάρισας...


Με τον τίτλο «Οι επίορκοι γιατροί που «ξέχασε» το υπουργείο» η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ σε μια παλιότερη υπόθεση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας και στην «ξεχασμένη» παραπομπή 24 «επίορκων», όπως τους χαρακτηρίζει, χειρουργών ύστερα από πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας.

Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:...


Απίστευτο αλλά αληθινό. Στα συρτάρια του κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου γιατρών του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται ξεχασμένες εδώ και πάνω από 2 χρόνια οι υποθέσεις παραπομπής για σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα 24 επίορκων χειρουργών του Ε.Σ.Υ. και μελών ΔΕΠ (Πανεπιστημιακοί Γιατροί) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Πρόκειται για απαράδεκτη πειθαρχική εκκρεμοδικία που αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας καθώς οι 24 χειρουργοί παραπέμφθηκαν μετά από πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα όπως παράβαση καθήκοντος, χρησιμοποίηση της δημοσιουπαλληλικής ιδιότητας για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων των ιδίων ή τρίτων προσώπων, παραβίαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, αναξιοπρεπή και ανάξια για υπάλληλο διαγωγή εντός και εκτός υπηρεσίας και άλλα.

Οι συγκεκριμένοι χειρουργοί θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο Μανιτάκη να έχουν τεθεί ήδη σε αυτοδίκαιη αργία αλλά οι 16 από αυτούς παραμένουν στα πόστα τους ενώ οι 8 υπόλοιποι παραιτήθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν. Η πολύχρονη καθυστέρηση εξέτασης των παραπομπών από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας ανάγκασε τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Ηλία Σκυλλάκο να στείλει επιστολή στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας και Υγείας αλλά και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ζητώντας την επίσπευση της εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και δύο χρόνια. Από τους 26 συνολικά χειρουργούς (γιατροί του Ε.Σ.Υ. και καθηγητές ιατρικής σχολής) οι 14 διατηρούν σήμερα διευθυντικές θέσεις στη Γενική Χειρουργική, Αγγειοχειρουργική και την Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Λάρισας ενώ οι 2 μετατέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Όλοι τους διώκονται πειθαρχικά – παράλληλα προκαταρκτική εξέταση διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας – για αυθαίρετη εμπλοκή τους σε προμήθειες υλικών στον νοσοκομείο μέσω εταιρειών ζημιώνοντας με εκατομμύρια ευρώ το Νοσοκομείο της Λάρισας.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ..

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας που διαβιβάστηκε από τον επικεφαλής του Σώματος επιθεωρητών Μιχάλη Σαμπατακάκη στις 2/1/2011 στον διοικητή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Ηλία Σκυλλάκο και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος τουλάχιστον 24 πανεπιστημιακοί χειρουργοί και γιατροί του ΕΣΥ είχαν στήσει «φάμπρικα» στο νοσοκομείο με προμήθειες ιατρικών υλικών από 40 τουλάχιστον εταιρείες, «φεσώνοντας» το δημόσιο με 6,5 εκατ. ευρώ...

Η έρευνα έφερε στο φώς διασπάθιση δημοσίου χρήματος καθώς η κομπίνα με τις προμήθειες-σύμφωνα με το πόρισμα-είχε επεκταθεί από το 2006-2009 σε τέσσερις κλινικές του νοσοκομείου . πετυχαίνοντας να μετατρέψουν σε «ξέφραγο αμπέλι» το νοσοκομείο όσον αφορά τις προμήθειες υλικών για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής αλλά και για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.

Οι επιθεωρητές υγείας έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι το ρόλο του ντίλερ του νοσοκομείου «έπαιζαν» χειρουργοί και όχι το αρμόδιο γραφείο προμηθειών-παραγγελιών, εφαρμόζοντας κατά το δοκούν τις συμβάσεις με τουλάχιστον 40 εταιρείες ιατρικών υλικών που είχε υπογράψει το νοσοκομείο, και μάλιστα οι παραγγελίες τους ήταν ιδιαίτερα «τσουχτερές» καθώς ένα σετ λαπαροσκόπησης -όπως προέκυψε από πλήθος τιμολογίων- κοστολογούνταν και υπερτιμολογούνταν από τις εταιρείες μέχρι και 3.500 ευρώ, ενώ στη σύμβαση οριζόταν ως τιμή τα 1.450 ευρώ. Τα ίδια υλικά μάλιστα οι ίδιες εταιρείες -όπως διαπιστώθηκε- διέθεταν την ίδια χρονική περίοδο (2006-2009) σε χαμηλότερες τιμές σε γειτονικά νοσοκομεία (της Θεσσαλίας).

Σύμφωνα με τις συμβάσεις με τις 40 τουλάχιστον εταιρείες που είχε υπογράψει από το 2001 το νοσοκομείο (ανανεώνονταν κάθε χρόνο), το ρόλο της παραγγελίας, διαχείρισης κ.λπ. των υλικών είχαν τα αρμόδια διαχειριστικά στελέχη του νοσοκομείου με βάση τις ανάγκες τους.

Στην πραγματικότητα όμως το ρόλο αυτό (δηλαδή του ντίλερ) έπαιζαν χειρουργοί τεσσάρων κλινικών, παραγγέλνοντας οι ίδιοι τα υλικά και στέλνοντας τον μποναμά (με τα τιμολόγια αγοράς) προς εξόφληση στο νοσοκομείο ακόμη και 3-4 μήνες μετά την παραγγελία.

Στο κόλπο-όπως προέκυψε-εμπλέκονταν εν ενεργεία πανεπιστημιακοί χειρουργοί του νοσοκομείου, ένας συνταξιούχος γιατρός, ένας καθηγητής χωρίς να είναι υπεύθυνος καμιάς κλινικής, ένας λέκτορας γιατρός και ένας πρωτοκλασάτος (και με διοικητική θέση) καθηγητής στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκείνο που προκάλεσε σοκ στους επιθεωρητές υγείας, πέραν της αντιποίησης αρχής, είναι ότι στα εκατοντάδες τιμολόγια αγοράς υλικών που παράγγελναν οι χειρουργοί, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές και μακριά από τις τιμές που ίσχυαν τότε στην αγορά...

Επρόκειτο για υλικά όπως ενδοαυλικούς νάρθηκες για επεμβάσεις αγγειοχειρουργικής, νευροδιεγέρτες για επεμβάσεις χειρουργικής και νευροχειρουργικής και σετ υλικών μιας χρήσης για λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις χολής.

Στο πόρισμα , εκτός της διερεύνησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών, εζητείτο ο καταλογισμός του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ στους εμπλεκόμενους (και αναρμόδιους για παραγγελίες υλικών από εταιρείες) χειρουργούς, ενώ ανοίχθηκαν και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.... Παράλληλα ευθύνες για αδικαιολόγητο πλουτισμό αποδόθηκαν και στις τουλάχιστον 40 εταιρείες προμήθειας υλικών οι οποίες χορηγούσαν τα υλικά τους σε αναρμόδια πρόσωπα...

Θάνος Πασχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: