15.3.13

Η Καθαρά Δευτέρα ΔΕΝ είναι Αργία για τον ιδιωτικό τομέα...


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ !...
Η ΚΑΘΑΡΑ Δευτέρα δεν θεωρείται εξαιρέσιμη αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και συνεπώς είναι γι' αυτούς εργάσιμη ημέρα.
Έτσι κατά την ημέρα αυτή επιτρέπεται η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών είναι...
νόμιμη και δεν δημιουργεί αξίωση για πρόσθετη αμοιβή.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ προς δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, αν μεν είναι ημερομίσθιοι οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.

Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή
α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και
β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η ΔΑ όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σ' αυτή την περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.

Τέλος τονίζεται ότι την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.

ΕΣΕΕ:
Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες) και όσα εμπορικά καταστήματα οπουδήποτε στην επικράτεια επιλέξουν να λειτουργήσουν θα ανοίξουν νόμιμα. Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
Συγκεκριμένα, τονίζονται τα εξής:
«Η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να μην αποτελεί επίσημη αργία του κράτους και η υποχρεωτικότητά της να καθιερώνεται μόνο με ειδικές διατάξεις ή ρυθμίσεις σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο οι καταναλωτές, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι σε εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας».
Ειδικότερα, διασαφηνίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα και η λειτουργία των καταστημάτων, κατά την ημέρα αυτή, στο καθορισμένο πλαίσιο ωραρίου είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: