18.3.13

Πούτιν: Άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη η προτεινόμενη εισφορά...


Έκτακτη σύσκεψη της ρωσικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα... επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έχει παραχωρήσει στην Κύπρο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Την Τετάρτη μεταβαίνει στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών στη σκιά της ευρωπαϊκής απόφασης για κούρεμα των καταθέσεων που επηρεάζει και τις καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο. Σκληρές δηλώσεις για την απόφαση του Eurogroup από το Κρεμλίνο.
Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι αν ψηφιστεί ο νόμος για την επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, θα είναι άδικος, αντιεπαγγελματικός και επικίνδυνος. Η εισφορά θα ήταν δίκαιη εάν επιβαλλόταν στους τόκους και όχι το σύνολο των καταθέσεων δήλωσε ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σαντάλοφ, σύμφωνα με το Reuters

Στη Μόσχα μεταβαίνει την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η επιμήκυνση του ρωσικού δανείου και οι καταθέσεις Ρώσων επενδυτών στα τραπεζικά ιδρύματα της Μεγαλονήσου μετά την απόφαση του Eurogroup για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου για την στήριξη της κυπριακής οικονομίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία με το Μιχάλη Σαρρή ζήτησε να έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Ο κ. Σαρρής συμμετέχει στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή η οποία, συζητά τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup η οποία περιλαμβάνει πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.

Η Μόσχα δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επιμηκύνει την αποπληρωμή του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έχει παραχωρήσει στην Κύπρο ή εάν θα συμπεριλάβει και Ρώσους επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν από τη Μόσχα να επεκτείνει το χρόνο αποπληρωμής για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έως το 2021 και πιθανώς να προχωρήσει σε αλλαγή των όρων του.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν τοποθετήσει έως τα τέλη του 2012 περίπου 12 δισ. δολάρια στις αντίστοιχες κυπριακές, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: