23.3.13

Στο σκοτάδι η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της μαφίας του χαλκού...


Σε απόγνωση βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της κλοπής καλωδίων από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, που έχει ως αποτέλεσμα να μένει στο σκοτάδι μεγάλο τμήμα του δρόμου και να καθίσταται επικίνδυνη η διέλευση των οδηγών τη νύχτα.

Η εργολαβία για την...
αποκατάσταση του φωτισμού οδήγησε στην αποκατάσταση όλων των προβλημάτων, καθώς τοποθετήθηκαν νέες λάμπες και λύθηκε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα ασφαλείας στο δρόμο. Όμως η Περιφέρεια δεν είχε υπολογίσει τη… μαφία του χαλκού. Έτσι, οι λάμπες μπορεί να είναι καινούργιες, πλην όμως φωτισμός και πάλι δεν υπάρχει, αφού επιτήδειοι έκλεψαν τα καλώδια για να βγάλουν το χαλκό.

Η Περιφέρεια έστειλε έγγραφη καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και στη Διεύθυνση Τροχαίας, ώστε να ληφθούν μέτρα ενάντια στις κλοπές καλωδίων, που είναι η «μόδα» των τελευταίων ετών.

Ουσιαστικά το έργο της συντήρησης αχρηστεύτηκε, αλλά οι αρμόδιοι φοβούνται πως ακόμη και να αντικατασταθούν τα καλώδια θα κλαπούν και πάλι, εφόσον δεν αστυνομευτεί επαρκώς και τις νυχτερινές ώρες η περιφερειακή οδός.

Οι αποκαταστάσεις φωτισμού έγιναν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και χρειάστηκε να γίνουν νέες επεμβάσεις στο τέλος Φεβρουαρίου, λόγω των κλοπών που είχαν γίνει. Τα συνεργεία της Περιφέρειας πραγματοποίησαν επιθεώρηση , όπως αναφέρεται στην έγγραφη καταγγελία τους, και διαπίστωσαν «εκτεταμένη κλοπή των υπόγειων καλωδιώσεων σε διάφορες θέσεις στην περιφερειακή οδό (κόμβοι Πυροσβεστείου, Παπαγεωργίου, Νεάπολης, Αγίου Παύλου, Τριανδρίας – Τούμπας, Κ12, Προφήτη Ηλία)».

Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη. Η Περιφέρεια την υπολόγισε σε πάνω από 200.000 ευρώ, αφού τόσο περίπου κοστίζει η τοποθέτηση νέων καλωδίων σε μήκος 7 χιλιομέτρων όπου καταγράφηκαν οι κλοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εργολαβία συντήρησης ηλεκτροφωτισμού για όλη την Κεντρική Μακεδονία έχει προϋπολογισμό 400.000 ευρώ!

Παράλληλα, διαπιστώνεται έλλειμμα στην αστυνόμευση της περιφερειακής, που δε γίνεται σήμερα με φυσική παρουσία της Τροχαίας, αλλά με τεχνικά μέσα (κάμερες), καθώς είναι δύσκολο να σταθμεύσει περιπολικό πάνω στο δρόμο, διότι δεν έχει καν λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η Περιφέρεια ζητάει να αστυνομευτεί ο δρόμος, για να αποτραπούν νέες κλοπές, ενώ θα καταθέσει και μήνυση κατ’ αγνώστων για τις κλοπές που έγιναν. Επίσης, συνέστησε τριμελή επιτροπή «για τη διαπίστωση και τεκμηρίωση των ποσοτήτων που αφαιρούνται από τις υπόγειες καλωδιώσεις»...
voria,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: