19.3.13

Ανησυχίες για νέο πανδημικό ιό της γρίπης των χοίρων...


Αυστραλοί επιστήμονες εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για ένα νέο είδος ανθεκτικού ιού της γρίπης των χοίρων, ο οποίος ήδη κυκλοφορεί ελεύθερος εκτός νοσοκομείων.
Ο ιός έχει...
προσαρμοσθεί ώστε να είναι ανθεκτικός στο αντιϊικό φάρμακο οσελταμιβίρη και οι επιστήμονες που τον μελέτησαν λένε πως είναι πιο ισχυρός από άλλα, ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει παγκόσμια επαγρύπνηση.

Μεμονωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ίδιο ιό έχουν καταγραφεί και στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα νέα δεδομένα παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Αυστραλασιατικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων (ASID).

Όπως ελέχθη στο συνέδριο, ο ιός H1N1pdm09 εντοπίζεται με αυξανόμενη συχνότητα σε ανθρώπους οι οποίοι ουδέποτε έχουν πάρει οσελταμιβίρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει αναπτύξει καλή ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Επιπλέον, δεν προσβάλλει μόνον βαριά άρρωστους και συνεπώς ευάλωτους ανθρώπους οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αλλά ανιχνεύεται και στην κοινότητα.

Τα καλά νέα είναι πως ο ιός αυτός εξακολουθεί να είναι ευαίσθητος στο άλλο αντιϊικό φάρμακο, την ζαναμιβίρη, ενώ υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να δημιουργεί εμβόλιο εναντίον του.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι αυτός ο ανθεκτικός ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως συνέβη το 2008 με ένα άλλο στέλεχος του ιού Η1Ν1 το οποίο έφτασε σε όλες τις χώρες του κόσμου μέσα σε 12 μήνες, αναπτύσσοντας και αυτό αντοχή στην οσελταμιβίρη», δήλωσε ο δρ Έρον Χαρτ, από το συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Κέντρο Αναφοράς & Έρευνας της Γρίπης, στην Μελβούρνη.

Το νέο επικίνδυνο στέλεχος είναι ακόμα σχετικά σπάνιο, καθώς εντοπίσθηκε στο περίπου 2% των Αυστραλών με γρίπη των χοίρων που εξέτασαν ο δρ Χαρτ και οι συνεργάτες του.

Έχει όμως όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Παρόμοια ανθεκτικά στελέχη έχουν ανιχνευθεί και στην Ευρώπη, αλλά προς το παρόν είναι σποραδικά και μεμονωμένα, κατά τον δρα Χαρτ.

Στη Βρετανία, λ.χ., ο ιός H1N1pdm09 έχει απομονωθεί σε οκτώ εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, σύμφωνα με την βρετανική Αρχή Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ).

«Η εκτεταμένη μετάδοση και κυκλοφορία του ιού παραμένει ένας μελλοντικός κίνδυνος, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείται παγκοσμίως στενά την κατάσταση εντός και εκτός νοσοκομείων», τόνισε ο δρ Χαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: