29.3.13

Μπίκας: Ενημέρωσα την ΕΥΠ για τη λίστα Λαγκάρντ...


www.crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνος Μπίκας, με τη σημαντική αποκάλυψη ότι φεύγοντας από την Υπηρεσία, άφησε στον διάδοχό του έναν κατάλογο με...
τα θέματα που χειρίστηκε, ανάμεσα στα οποία ήταν και η λίστα Λαγκάρντ.



Ο κ. Μπίκας, που θα εξεταστεί τη Δευτέρα κατ' αντιπαράσταση με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο αποκαλυπτικός, αλλά ταυτόχρονα και πιο αινιγματικός, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Εκεί που ήταν όμως βέβαιος, και απάντησε χωρίς καμία υπεκφυγή, είναι ότι φεύγοντας από την ΕΥΠ, άφησε στον διάδοχό του μια άλλη λίστα, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα θέματα που είχε χειριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Στην κορυφή βρισκόταν η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κ. Μπίκας είχε καταθέσει ότι δεν είχε χειριστεί ο ίδιος της υπόθεση, καθώς οι Γάλλοι του είχαν πει ότι οι κυβερνήσεις θα φροντίσουν για τη διερεύνησή της.

Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, ο Κ. Μπίκας φάνηκε να μη γνωρίζει το περιεχόμενό της λίστας, αλλά όπως είπε, αγωνιζόταν για την αξιοποίησή της για το καλό της πατρίδας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το θέμα είχε θέσει σε σύσκεψη που έγινε τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου του 2011 στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η σύσκεψη αφορούσε τη φοροδιαφυγή και τους καταθέτες στην Ελβετία.

Εκεί, ο ίδιος ο Μπίκας έθεσε το θέμα της λίστας και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να απάντησε «να δούμε αν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Ίσως επειδή είχε υπόψη του την εισήγηση Διώτη, ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής.

Είπε ακόμη ότι το θέμα το έφερε και σε μη επίσημες συναντήσεις με τον Σαχινίδη και τον Στουρνάρα, ακόμη και με τη Ρεγγίνα Βάρτζελη...

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται οι οικονομικοί εισαγγελείς, Πεπόνης και Μουζακίτης να ασκήσουν διώξεις για τη λίστα σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Φαίνεται ότι κατέληξαν σε συμπεράσματα και θα προσωποποιήσουν τις κατηγορίες.

Πάντως, από την ερχόμενη εβδομάδα, στην Προανακριτική Επιτροπή θα υπάρχουν αρκετές κατ΄ αντιπαράσταση εξετάσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: