20.3.13

Αγνωστος Χ η επόμενη μέρα για την Κύπρο...


Η απουσία σχεδίου Β', οι ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση στο Eurogroup και ο ρωσικός παράγοντας...
Μετά την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδόν ομόφωνα (η αποχή του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ από την ψηφοφορία θεωρήθηκε ως...
αποδοκιμασία του κουρέματος), άρχισε στη Λευκωσία ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, Σχέδιο Β΄ για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει και αυτό αναμένεται να καθοριστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το πρωί υπό τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα, πρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες και ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι Κύπριοι καταθέτες. Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει πλαφόν στις αναλήψεις.

Επιπλέον, περιμένουν να ανοίξουν οι τράπεζες και οι Ρώσοι καταθέτες – μεγιστάνες που τις τελευταίες δύο ημέρες κατέφθαναν ο ένας μετά τον άλλον με τα πολυτελή τους τζετ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Σημειώνεται ότι Ρώσος αξιωματούχος συμβούλευσε τους Ρώσους καταθέτες να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους στη Ρωσία. Η Κύπρος αποβλέπει αυτή την ώρα σε δύο πράγματα:

Αφενός στο να υπάρξει στο άμεσο μέλλον νέο σχέδιο από το Eurogroup για τη διάσωση της Κύπρου, το οποίο να αποκλείει το κούρεμα των καταθέσεων, για να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση. Κύπριος αξιωματούχος έλεγε στο «Βήμα» ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αφήσει την Κύπρο να βουλιάξει, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της Ευρώπης.

Αφετέρου, στο ρωσικό παράγοντα. Οι Ρώσοι έχουν σε κυπριακές τράπεζες περίπου 40 δισ. ευρώ σε καταθέσεις (οι καταθέσεις των Κυπρίων υπολογίζονται στα 43 δισ.) και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ρωσική κυβέρνηση κάτι θα κάνει. Πώς και πότε, παραμένει ακόμα άγνωστο. Ας σημειωθεί ότι στην Κύπρο ζουν περίπου 50.000 Ρώσοι, στην πλειονότητά τους στη Λεμεσό και ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε την Τρίτη το βράδυ μισή ώρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Πούτιν, την οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει «γόνιμη και χρήσιμη». Επιπλέον στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής και την Τετάρτη το πρωί έχει προγραμματισμένο ραντεβού με τον Ρώσο ομόλογό του. Ο κ. Σαρρής πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, υπέβαλε την παραίτησή του στον Κύπριο πρόεδρο, αλλά ο κ. Αναστασιάδης δεν μπορούσε να τη δεχτεί τη στιγμή που ο κ. Σαρρής πρέπει να βρίσκεται στη Μόσχα με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών.

Στην όλη υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκεται και ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) της Κύπρου θεωρεί ότι μπορεί η Gazprom να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση του νησιού, εάν της προσφερθεί η κατασκευή και η λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στην Επισκοπή, άδεια για εκμετάλλευση φυσικού αερίου σε ένα ή δύο οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και στη ρωσική κυβέρνηση να προσφερθούν διευκολύνσεις για το ρωσικό στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε θα είναι πολύ πιο προσιτή στους Ρώσους η βοήθεια προς την Κύπρο.

Βεβαίως, η κυρία Μέρκελ δια του εκπροσώπου της επιχείρησε να κόψει το βήχα των Κυπρίων προς τη Μόσχα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Κύπρου, θα πρέπει να διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με την Τρόικα. Αλλά ποιος ακούει αυτή την ώρα την κυρία Μέρκελ;

Ηδη, βουλευτές σχεδόν από όλα τα κόμματα, κάλεσαν την κυβέρνηση να αποταθεί για βοήθεια όχι μόνο προς τη Μόσχα, αλλά και προς το Πεκίνο και χώρες της Λατινικής Αμερικής και για ευθυγράμμιση της πολιτικής έναντι της Τρόικας με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Παρά τον πρώτο ενθουσιασμό για το ‘όχι’ απέναντι στην Τρόικα, άρχισε να επικρατεί προβληματισμός από την Τρίτη ήδη το βράδυ για το πώς θα βρεθούν τα 5,8 δις που χρειάζονται εδώ και τώρα οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν αμέσως. Δεν ξεχνούν βεβαίως την απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι εάν απορριφθεί το κούρεμα θα σταματήσει την επόμενη μέρα τη χρηματοδότηση της Λαϊκής Τράπεζας και ως αποτέλεσμα αυτής της πράξης, θα αναγκαστεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, να αναστείλει τι εργασίες της. Αλλά αυτό είναι το θέμα που θα εξετασθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το πρωί.

Είναι τόσο μεγάλη η προσδοκία των Κυπρίων για βοήθεια από τη Ρωσία, που κατά την διαδήλωση έξω από την κυπριακή Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας εμφανίστηκαν μαζί με τις κυπριακές σημαίες και πολλές ρωσικές –όπως επίσης και του ΑΚΕΛ και του Τσε Γκεβάρα, καθώς και δύο ελληνικές.

Όπως έγινε γνωστό επίσης, οι Βρετανοί στέλνουν μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κύπρο με 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά για να εξασφαλίσουν σε ρευστό των ανδρών που υπηρετούν στις βρετανικές βάσεις και των οικογενειών τους, αφού και αύριο οι τράπεζες στη χώρα θα είναι κλειστές και ο κίνδυνος της χρηματοπιστωτικής αστάθειας παραμένει αυξημένος.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ν. Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά για τις δραματικές εξελίξεις που συνεχίζονται στην Κύπρο...
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: