28.3.13

Σε ρυθμούς Αργεντινής η Κύπρος...


Πρωτοφανείς περιορισμοί για την ιστορία της ΕΕ στην κίνηση κεφαλαίων. Αδειοι δρόμοι, αναστολή λειτουργίας για βιομηχανίες, παύση καταβολής μισθών. Σβήνουν το φως τα νοικοκυριά για οικονομία στο ρεύμα.
Σε...
πρωτόγνωρους ρυθμούς οικονομικής ασφυξίας κυλά η καθημερινότητα στη βαριά πληγωμένη Κύπρο. Η αγορά στραγγίζει από ρευστό, καταστήματα, εργοστάσια και επιχειρήσεις αναστέλλουν -προς το παρόν- τη λειτουργία τους. Εργαζόμενοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο.

Οι δρόμοι αδειάζουν, το ίδιο και τα ράφια. Ολοένα και περισσότεροι χρειάζονται τη βοήθεια της Εκκλησίας και των Κοινωνικών Παντοπωλείων. Η κοινωνική ζωή νεκρώνει και όπως λένε όλοι «κρατούν την αναπνοή τους». Η Μεγαλόνησος μπορεί να προσπέρασε στο πάρα πέντε τον ύφαλο της άτακτης χρεοκοπίας, οι Κύπριοι όμως καλούνται να ζήσουν σε μια νέα χώρα, που μοιάζει τόσο διαφορετική, ώστε ορισμένοι να την αποκαλούν ακόμη και «Αργεντινή της Μεσογείου».

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία για τη διακίνηση κεφαλαίων, τα οποία προβλέπεται να ισχύσουν για επτά ημέρες καταρχήν, αναμένεται να επιτείνουν τα ήδη σημαντικά προβλήματα. «Η κίνηση στους δρόμους της Λευκωσίας έχει περιοριστεί πολύ και όπως έλεγαν κάποιοι πελάτες μου θυμίζει Δεκαπενταύγουστο», σημείωνε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος Γαλατάκης, ιδιοκτήτης υπεραγορών τροφίμων.
Η Ανδρέα Κυριακού παίρνει τρόφιμα από τα συσσίτια που προσφέρει η κυπριακή Εκκλησία
Η Ανδρέα Κυριακού παίρνει τρόφιμα από τα συσσίτια που προσφέρει η κυπριακή Εκκλησία


Για να βάλεις βενζίνη, άλλωστε, χρειάζεσαι μετρητά, αφού ελάχιστα πρατήρια δέχονται πια πιστωτική. Κανείς δεν γεμίζει το ρεζερβουάρ του. Ολοι έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Στέφανος Στεφάνου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, ο κύκλος εργασιών στα πρατήρια έχει πέσει πάνω από 50%.

«Η Αγία Νάπα, τουριστική περιοχή της Κύπρου, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Το κλίμα είναι σαν τις πρώτες μέρες της κρίσης στην Ελλάδα. Αυτοκίνητα δεν κινούνται στους δρόμους και στην αγορά επικρατεί ερημιά», περιγράφει ο κ. Γιάγκος Γιαγκουλής, που διατηρεί εργοστάσιο στη Λευκωσία.
Ο Στέλιος Στυλιανού κρατάει ένα κουτί γεμάτο φαγητό που προμηθεύτηκε από την Εκκλησία
Ο Στέλιος Στυλιανού κρατάει ένα κουτί γεμάτο φαγητό που προμηθεύτηκε από την Εκκλησία

Αντίστοιχη εικόνα μαρασμού επικρατεί και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του νησιού, που θυμίζουν «διαδρόμους νεκροταφείου», σύμφωνα με στελέχη της ΠΟΒΕΚ (βιοτέχνες, καταστηματάρχες). Πολλοί μιλούν για τη χαριστική βολή στο λιανικό εμπόριο.

«Η αγορά έχει μπει στην κατάψυξη κι όλοι κρατάμε την αναπνοή μας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης. Οπως ο ίδιος επιβεβαιώνει, υπάρχουν εμπορικά καταστήματα που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Είναι κυρίως επιχειρήσεις που δεν εμπορεύονται είδη πρώτης ανάγκης.
Ερημος μοιάζει ένας από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας, αφού η αβεβαιότητα έχει μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς
Ερημος μοιάζει ένας από τους πιο πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της Λευκωσίας, αφού η αβεβαιότητα έχει μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς


Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές ή ακόμη και άλλες επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε μόνιμα λουκέτα, μετά την κατάρρευση και το κούρεμα στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το φάσμα της ανεργίας στη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο πως αρκετά εργοστάσια έχουν επίσης αναστείλει τη λειτουργία τους τις τελευταίες ημέρες και κάποια ακυρώνουν παραγγελίες, ενώ οι εργαζόμενοί τους κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα»...

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση της ΚΟΠ να διεξάγονται όλοι οι αγώνες μόνο μεσημέρι, για λόγους οικονομίας στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν περνούν οι πιστωτικές
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις υπεραγορές τροφίμων, τα μόνα ίσως εμπορικά καταστήματα που υποδέχονται αυτές τις μέρες πελάτες, έστω και λιγοστούς. Σε πολλά σούπερ μάρκετ δεν «περνούν» πια οι πιστωτικές, η κατανάλωση κινείται στο όριο, μόνο με τα απολύτως απαραίτητα για μια - δυο μέρες, αν και δεν λείπουν κι αυτοί που σπεύδουν να γεμίσουν το καλάθι με μακαρόνια, κονσέρβες, παιδικά γάλατα κ.λπ. φοβούμενοι ελλείψεις.

«Ο κόσμος έχει περιορίσει πολύ τις αγορές του και η ρευστότητα δεν αρκεί πια ούτε καν για τις καθημερινές ανάγκες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Χατζηαδάμου στέλεχος του Συνδέσμου Υπεραγορών (σούπερ μάρκετ). Ο τζίρος των υπεραγορών τροφίμων έχει πέσει κατά 15-20% και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο. Οι όποιες ελλείψεις σημειώνονται κυρίως επειδή οι προμηθευτές ζητούν μετρητά για να γεμίσουν τα ράφια. Προς το παρόν, πάντως, οι λιγοστές ελλείψεις περνούν απαρατήρητες, υποστηρίζει ο κ. Χατζηαδάμου. Το μόνο σίγουρο είναι πως μια νέα περιπέτεια έχει ήδη ξεκινήσει για τη μαρτυρική Κύπρο...

«Προσέχουμε πλέον ακόμα και το κάθε σεντ...»

«Η καθημερινότητά μας, εμάς του απλού του κόσμου, δυσκόλεψε πολύ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο»... Ο 56χρονος Ανδρέας Θεοφάνους, αγρότης σε ένα χωριό κοντά στη Λάρνακα, είναι ένα από τα θύματα της τραγωδίας που περνά η Κύπρος.

«Περνούμε μια τραγική κατάσταση, μετά λύπης μου το λέω. Προσέχουμε και το κάθε σεντ, για να περάσουμε μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες με τα ελάχιστα που κρατούμε. Αγοράζουμε ψωμί, γάλα, ντομάτες αγγουράκια, μόνο τα απαραίτητα. Κάνουμε οικονομία ακόμη και στο ρεύμα, δεν ανάβουμε όλα τα φώτα στο σπίτι. Eχουμε περιορίσει τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο».

Κάθε πρωί ο κ. Θεοφάνους έχει συνήθεια να ανάβει το λιβανιστήρι. Τώρα δεν αγοράζει πια καρβουνάκια, αλλά κλάδεψε τις ελιές του, έκοψε τα ξύλα και χρησιμοποιεί αυτά. «Πίναμε εμφιαλωμένο νερό, επειδή μας πείραζε στο έντερο το νερό της αφαλάτωσης. Τώρα το κόψαμε κι αυτό. Πίνουμε από τη βρύση κι αν μας πειράξει μας πείραξε»...

Oλες αυτές τις μέρες, αυτόν και την οικογένειά του, τους έχουν κρατήσει όρθιους κάποια χρήματα που μπόρεσε να σηκώσει ένας από τους γιους του από ΑΤΜ. Σαν να μην έφταναν, όμως, όλα αυτά, ο επιχειρηματίας που τον προμηθεύει αγροτικό πετρέλαιο ζήτησε μετρητά για να τον εφοδιάσει. Καλλιεργεί κριθάρι και σιτάρι. «Είχα λίγο πετρέλαιο και δουλεύω με αυτό για να μην καταστραφώ τελείως».

Εχει πέντε παιδιά, άλλα ανύπαντρα, άλλα παντρεμένα. Ολοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστού και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όπως όπως. «Κάθε μέρα που δεν ανοίγουν οι τράπεζες, τα λεφτά λιγοστεύουν».

Ουρές στα Κοινωνικά Παντοπωλεία για τρόφιμα

Στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Εκκλησίας και των δήμων καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι, που δεν έχουν πια ρευστό ούτε για το καθημερινό τους φαγητό.

Πολλοί είναι συνταξιούχοι ή άλλες κοινωνικές κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν κάρτες αναλήψεων, ούτε πιστωτικές και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από το παρατεταμένο λουκέτο στις τράπεζες. Αλλοι είναι οικογενειάρχες που βρίσκονται πλέον χωρίς μετρητά και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.

«Οσο περνούν οι μέρες, τόσο αυξάνονται οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε εμάς. Ερχονται και τους δίνουμε προϊόντα για ένα πιάτο φαγητό. Τουλάχιστον 80-100 συνταξιούχοι που δεν έχουν ρευστό λόγω της κατάστασης σιτίζονται από την περασμένη Τετάρτη σε εμάς», δηλώνει ο Παναγιώτης Παναγιώτου, υπεύθυνος για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Εκκλησίας στη Λευκωσία.

Εκτός, όμως, από τους συνταξιούχους που έμειναν πρόσκαιρα χωρίς λεφτά, υπάρχουν και οικογενειάρχες που μένουν χωρίς δουλειά και καταφεύγουν στα πακέτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Αυξάνονται συνεχώς
«Ενώ τους προηγούμενους μήνες είχαμε 50-60 καινούργιες οικογένειες ανά μήνα, μόνο τις τελευταίες ημέρες δώσαμε τρόφιμα σε περίπου 120 καινούργιες οικογένειες, οι οποίες από ό,τι φαίνεται ήρθαν για να μείνουν... Και μιλώντας με τους ιερείς, ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου. Το 95% των περιπτώσεων, εξηγεί ο ίδιος, είναι οικογένειες με έναν ή και τους δύο γονείς στην ανεργία.

«Τον Ιούνιο του 2012 είχαμε 600 οικογένειες και σήμερα έχουμε φτάσει στις 1.700. Οι ενδείξεις που έχουμε από τηλέφωνα που δεχόμαστε καθημερινά είναι πως τον Απρίλιο θα φτάσουμε στις 2.000 οικογένειες», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου και προσθέτει: «Και στις άλλες περιοχές ακούμε πως αυξάνονται συνεχώς οι ευεργετούμενοι. Την περασμένη Παρασκευή στη Λάρνακα στέκονταν ουρές οι άνθρωποι έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο».

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, πως η Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής και ο Δήμος Λακατάμιας δέχθηκαν περίπου 30 νέες αιτήσεις για παροχή δεμάτων με τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο τις τελευταίες ημέρες. Δεν λείπουν και αυτοί που ζητούν βοήθεια σε μετρητά, αν και τα κοινωνικά παντοπωλεία δεν δίνουν χρήματα.

Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ - ΣΤ. ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ
ethnos.gt

Δεν υπάρχουν σχόλια: