3.3.13

Γερουλάνος: Πρόεδρε, ανέφερες τους Έλληνες αλλά δεν τους μίλησες...


Και αυτό δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακό. Είναι βαθύτατα πολιτικό...
Απόσπασμα από την τολμηρή και πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:


(...)Άκουσα πολλά και πολύ λογικά επιχειρήματα γιατί δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα... πράγματα. Γιατί δεν φταίει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Μπορώ να παραθέσω άλλα τόσα. Όμως έτσι είναι τα πράγματα. Και αυτό διότι το πολιτικό κενό που αφήσαμε δεν είναι λογικό. Είναι βαθύτατα συναισθηματικό. Τη λέξη «προδοσία» κανένας Έλληνας δεν θα τη χρησιμοποιούσε για κανένα άλλο κόμμα που...



...θα έπαιρνε τα ίδια μέτρα που πήραμε εμείς. Διότι με κανένα άλλο κόμμα δεν είχε την σχέση που είχε με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Έλληνας μας έβαζε πάντα πάνω από τα άλλα κόμματα διότι εμάς εμπιστευόταν. Διότι εμείς δίναμε όραμα και προοπτική. Διότι εμείς μιλούσαμε στην ψυχή του. Και σήμερα του ζητάμε να κάνει την ψυχή του πέτρα.

Πρόεδρε,

Άκουσα με προσοχή την ομιλία σου. Άκουσα να μιλάς στους ξένους. Άκουσα να μιλάς στο Σαμαρά. Άκουσα να μιλάς στον Τσίπρα. Άκουσα να μιλάς στο Γιάννη και τον Ανδρέα. Και άκουσα να μιλάς σε εμάς εδώ μέσα. Κάποιες στιγμές σε άκουσα να μιλάς για την Ελλάδα. Και αυτές ήταν οι καλύτερες σου στιγμές.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν μίλησες στον Έλληνα.Ανέφερες Έλληνες αλλά δεν τους μίλησες. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακό. Είναι βαθύτατα πολιτικό. Και περιγράφει με τρόπο ξεκάθαρο το σημερινό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αν υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση αυτό είναι ότι ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι μόνο από την πολιτική θα έρθει η λύση. Και ζητάει το απλό. Πολιτικούς με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις που χτίζουν ένα ξεκάθαρο όραμα. Και το περιμένει και από το ΠΑΣΟΚ. Αν μη τι άλλο, διότι ξέρει ότι ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ θα το πάρει. Πόσο μάλλον από την Χρυσή Αυγή.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και όραμα έχει εκφράσει και προτάσεις που στηρίζουν το όραμά του έχει κάνει πράξη. Το ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, και του Κώστα Σημίτης έδωσαν όραμα και προοπτική. Αλλά μην πάμε μακριά. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου έδωσε όραμα και προοπτική. Και είναι απόλυτα και πολυ-επίπεδα ανιστόρητο να αρνείται κανείς αυτήν την πορεία.

Μπορεί το 2009 να κάναμε το ολέθριο επικοινωνιακό λάθος να εντάξουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ μέσα στο μνημόνιο αντί να συνδέσουμε τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και τα εργασιακά με την κυβέρνηση Καραμανλή και το χρέος.

Και μπορεί έτσι να απαξιώσαμε μεγάλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις όπως τη Διαύγεια, τον Καλλικράτη, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και στην Υγεία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τις αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική. Λες και όλα έγιναν με δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά όραμα και προτάσεις είχαμε. Και με αυτό το όραμα ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβηκε και σάρωσε στις εκλογές.

parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: