26.3.13

Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα γα την Κύπρο...


Αυτό δεν ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο για τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Πρώτον, o Μπόρις Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός στη Βρετανία. Τώρα, όλοι οι ανασφάλιστοι καταθέτες (βλέπε Ρώσοι πλουτοκράτες) στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου πρόκειται να...
δεχθούν ένα μεγάλο πλήγμα, πολύ πιο δύσκολο από ό,τι φοβούνταν από όταν ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, την περασμένη εβδομάδα, σχολιάζει ο Felix Salmon.

Τότε – μια εβδομάδα πριν που φάνηκε πολύ μεγάλη – Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ήταν σταθερός: δεν θα επέτρεπε να χάσουν οι ανασφάλιστοι καταθέτες περισσότερο από το 10% των χρημάτων τους. Μια εβδομάδα όμως μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά: τώρα, αν οι ανασφάλιστες καταθέσεις σας είναι στην Τράπεζα της Κύπρου, πιθανότατα θα χάσετε περίπου το 40%. Και αν είναι στη Λαϊκή, θα χάσετε τα πάντα.

Η συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας είναι ένα τολμηρό και βάναυσο γεωπολιτικό παιχνίδι δυνάμεων. Μπορεί το επίσημο ανακοινωθέν να αναφέρει το πώς «Το Eurogroup προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη χρηματοδοτική συνεισφορά», αλλά με δεδομένο τα δισεκατομμύρια ευρώ που οι Ρώσοι αναγκάζονται να δώσουν παρά τη θέλησή τους, οι πιθανότητες να ρίξουν λίγα περισσότερα χρήματα στη διάσωση ευχαρίστως πρέπει να είναι ελάχιστες.

Στο παιχνίδι πόκερ Ευρώπης- Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι έχουν παίξει την πιο επιθετική κίνηση που μπορούσαν, κατ ‘ουσίαν, αναγκάζοντας τους ρώσους καταθέτες να συμβάλουν τα μέγιστα στη διάσωση παρά τη θέλησή τους. Αν τελειώνει έτσι το παιχνίδι, είναι μια ξεκάθαρη ήττα για τη Ρωσία και μια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε έλεγχος κεφαλαίου: αυτό είναι ένα καλό πράγμα. (Μερικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Κύπρου θα παγώσουν, το οποίο είναι ένα είδος ελέγχου του κεφαλαίου, αλλά δεν υπάρχουν εμπόδια στιλ corralito για τη γενική κίνηση του ευρώ εντός και εκτός της χώρας). Επιπλέον, οι δημόσιες αγορές έχουν μείνει ατάραχες: δεν θα υπάρξει πανικός στα πορτοφόλια της Ευρώπης, εν μέρει επειδή το μεγαλύτερο πλήγμα έγινε στους ιδιώτες Ρώσους πολίτες.

Πολύ πιο σημαντικό, οι δύο κύριοι φορείς μετάδοσης του – το πλήγμα στις ασφαλισμένες καταθέσεις, καθώς και η έξοδος από το ευρώ – έχουν αποφευχθεί. Και το πιο κομψό απ ‘όλα, κατά την άποψη της τρόικας, το όλο θέμα έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων τραπεζικών αρχών ανάλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί από το κυπριακό κοινοβούλιο και ως εκ τούτου καμιά ρωσική πίεση, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να ασκήσει βέτο στη συμφωνία με τη Λευκωσία.

Φυσικά, το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ. Είναι απίθανο ότι η Ρωσία θα εμφανιστεί με μια καλύτερη συμφωνία κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες 24 ώρες, αλλά το πλήγμα στο ΑΕΠ της Κύπρου θα είναι τόσο μεγάλο που η παραμονή της στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων για τη μαζική ελάφρυνση του χρέους, πρόκειται να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η συμφωνία, όπως είναι κατασκευασμένη, κατά την υπέροχη φράση του Pawelmorski, είναι «η Ισλανδία χωρίς ψάρια»: η Κύπρος, όπως έκανε και η Ισλανδία πριν από αυτή, αφήνει τις τράπεζές της να αποτύχουν, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το πρόβλημα για να τις σώσει η κυβέρνηση. Όμως, η Ισλανδία έχει άλλες βιομηχανίες εκτός των τραπεζών – και, το πιο σημαντικό, έχει ένα κυμαινόμενο νόμισμα, η υποτίμηση του οποίου μπορεί να κάνει αυτές τις βιομηχανίες πιο ανταγωνιστικές.
Για να γίνει πραγματικά Ισλανδία η Κύπρος θα πρέπει να κάνει υποτίμηση και να χρεοκοπήσει. Αν δεν το κάνει, τότε θα ζει δυστυχώς κάτω από το ζυγό της Ευρώπης-την επιβεβλημένη λιτότητα, έως ότου εξεγερθεί το κοινοβούλιο, ανακληθούν τα μέτρα λιτότητας και το νησί φύγει από το ευρώ και κατά πάσα πιθανότητα και από την ΕΕ. Η οικονομία της Κύπρου θα υποφέρει πολύ τα επόμενα χρόνια και οι πολίτες της θα κατηγορούν την Ευρώπη για τα δεινά τους. Είναι πολύ πιθανό να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το ευρώ, αν το μόνο που θα βλέπουν στον ορίζοντα ως εναλλακτική θα είναι η αρνητική οικονομική ανάπτυξη, μαζί με ένα μαζικά υπερτιμημένο νόμισμα. Αν και όταν αυτή η δυσαρέσκεια αρχίσει να εμφανίζεται, αναμένετε ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να είναι και πάλι εξαιρετικά καλοί με τους Κυπρίους.

Εν τω μεταξύ, το «σπάσιμο» της Λαϊκής θα δώσει στον κόσμο ένα πολύ πραγματικό παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν αφήνουν μια υπερβολικά μεγάλη για να καταρρεύσει τράπεζα, να αποτύχει. Η Λαϊκή είναι μικρή για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά πολύ μεγάλη σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου. Αν η Κύπρος μπορεί να επιβιώσει από την κατάρρευση της Λαϊκής, τότε ίσως – ίσως μόνο – ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα «σπάσιμο» μιας πιο μεγάλης τράπεζας όπως η Citigroup. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο «αν». Πιο πιθανό, το κόστος από το γεγονός ότι η Κύπρος επέτρεψε στη Λαϊκή να αποτύχει θα είναι τεράστιο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Και οι 800.000 Κύπριοι θα πληρώνουν για τα επόμενα χρόνια το τίμημα που ο Mohamed El-Erian κομψά αποκάλεσε «κόπωση διάσωσης».

http://blogs.reuters.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: